ABD’nin New York eyaletinde 6 gün önce cezaevinden kaçan iki firariyi arama çalışmaları devam ediyor. Adam öldürmek suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Richard Matt (48) ile David Sweat (34) isimli iki mahkum New York’ın Dannemora bölgesinde bulunan Clinton Islahevi’nden kaçmayı başarmıştı. Mahkumların çelik duvarları keserek, buhar borularına ulaştığı, oradan da lağım kuyusundan kaçtıkları belirtilmişti.

Bir cezaevi görevlisinin mahkumlara kaçmaları için yardımcı olduğu belirtildi. CNN’e konuşan bir yetkili cezaevi çalışanlarından Joyce Mitchell isimli bir kadının, mahkumların kaçması için elektrikli el aletleri verdiğini ifade etti. Clinton Bölge Başsavcısı Andrew Wylie ise, mahkumlara bazı aletlerin verildiğini doğruladı; ancak verilen aletler arasında ‘elektrikli el aletleri’ olmadığını açıkladı. Yüksek güvenlikli cezaevinden kaçmayı başaran mahkumları arama çalışmalarında hala bir sonuç alınamadı. New York Valisi Andrew Cuomo, cezaevine giderek mahkumların kaçtığı katta incelemelerde bulundu.

Yetkililer, bölgede yaşayan vatandaşlara gün boyunca evlerinde kalmaları ve geceleri bahçe ışıklarını açık bırakmaları tavsiyesinde bulundu. Bölgede bulunan okullarda ise eğitim-öğretime ara verildi. Her iki mahkumun fotoğrafları basılıp kamuoyuna dağıtıldı. 500 civarında güvenlik görevlisi hava destekli arama çalışmalarına devam ediyor. Firari mahkumların cezaevi bölgesinin kuzey yönünde 32 kilometrelik bir mesafede olabileceğini söyledi. Yetkililer, mahkumların Vermont eyaleti veya Kanada’ya geçme olasılıklarının olduğunu belirtti. Söz konusu firar, New York tarihindeki en uzun firar olmakla şimdiden tarihe geçti. Hapishane firarilerin genelde 2-3 günde bulunduğunu açıkladı.