Osmanlı Devletinde padişahlar Yeniçeri Ocağı'nın 1 numaralı neferleridir. Bu bir gelenektir ve bunu Tahta çıktığı gün adını Yeniçeri Ocağı Defterine 1'inci taburun 1 numaralı neferi olarak yazdıran bir padişah başlatmıştır. Peki bu güzel geleneği başlatan Osmanlı Padişahı kimdir?

Köle ile özgür insan arası bir statüye sahip olan yeniçeriler, emekliye ayrılana kadar evlenemez veya çocuk sahibi olamazdı. öldüklerinde ise mal varlıkları yeniçeri ocağına kalırdı. Onların tüm ailesi "baba" ları olan padişahtı. Öyle ki padişah geleneksel olarak 1. ortanın 1. üyesi olarak ocağa kaydedilir. Ve paye olarak padişah veya sultan vs. değil baba yazılırdı. Öyle ki; her üç ayda bir dağıtılan maaşlarda padişah yeniçeri kıyafetini giyer ve bir yeniçeri olarak maaşını alırdı.

15. yüzyıl ortalarına kadar yaya bölükleri veya daha sonra cemaat adı verilen bir sınıftan ibaret iken Fâtih Sultan Mehmed zamanından itibaren (1451), "Sekban" bölüğünün de katılımıyla iki sınıf haline gelmiş. 16. yüzyıl başlarında ise "Ağa" bölüğü denilen üçüncü bir kısım daha teşkil edilmiştir. Yaya bölükleri peyderpey artarak 101 bölüğe kadar çıkmıştır. Ağa bölükleri 61, Sekban bölükleri ise 34 sayısına kadar yükselmiştir. Kanunname gereğince; Osmanlı Padişahı da birinci Yeniçeri Ortasının 1 numaralı neferidir.

Tahta çıktığı gün adını Yeniçeri Ocağı Defterine 1'inci taburun 1 numaralı neferi olarak yazdıran ve padişahların yeniçeri Ocağında 1 numaralı nefer olması geleneğini başlatan Osmanlı Padişahı 1. Selim'dir.