Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy Ersoy, Genel İstişare ve Eğitim Toplantısı'nda bu yıl uygulanacak sınavlar ve yeni projeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.Ersoy, çalışmaların temelini adayların oluşturduğuna işaret ederek, en verimli ölçmeyi sağlamak, yerleştirmeyi yapmak ve adaylara en uygun koşulları oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

SORU OLUŞUMUNDA YAPAY ZEKA KULLANILACAK

Başkan Ersoy, ÖSYM uygulamalarında yapay zekayı aktif şekilde kullanmayı hedeflediklerini belirterek:

"Ekibimizde yapay zeka uzmanları var. Bu hocalarımızdan en verimli şekilde faydalanmayı hedefliyoruz. Bu alanda çalışmalarımızı başlattık. Atacağımız bu adım, tüm kurumların sınav süreçlerinde çok daha etkili koordinasyon kurmasını sağlayacak. Yapay zeka ile soru üreteceğiz, değerlendirmeler yapacağız ve bu alanda çok önemli bir başlangıç olacak. Sınavları çok daha verimli ortamlarda gerçekleştirmemize büyük katkı sağlayacak. Yapay zekadan faydalanırken insan faktörünü de göz ardı etmeyeceğiz, makine ile insan dengesini koruyacağız." dedi.

Türkçe resmi adında Konfederasyonu ifadesi geçen tek ülke hangisidir Türkçe resmi adında Konfederasyonu ifadesi geçen tek ülke hangisidir

Dijital sınavlara ilişkinde değerlendirmelerde bulunan Ersoy, "İlerleyen süreçte dijital ortamda gerçekleştirdiğimiz yeni sınavlarımız da olacak. Kağıt tabanlı sınavlardan dijital tabanlı uygulamalara geçiş noktasında çalışmalarımız devam edecek. Dijital uygulamalar beraberinde hem tasarrufu getirecek hem de adaylara sınav sonuçlarını çok daha hızlı kullanma imkanı sunacak." ifadelerini kullandı.

'DEPREM BÖLGESİ İÇİN HASSAS ÇALIŞMA YÜRÜTÜYORUZ'

Başkan Bayram Ali Ersoy, Kahramanmaraş merkezli deprem bölgesinde yapılacak sınav uygulamalarına da değindi. Ersoy geçen yıl Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bu illerdeki adaylara, talep etmeleri halinde tercih ettikleri herhangi bir ilde sınava girme imkanı sunulduğunu aktararak, farklı illerde sınava girmek isteyen adayların tüm masraflarının da devlet tarafından karşılandığını söyledi.

Ersoy deprem bölgesiyle ilgili, "2024 yılında tüm sınav merkezlerimizde uygulama yapacağız. Özellikle deprem bölgesinde adaylarımızın sorun yaşamaması için hassas bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Yıkılan, hasar gören ve yeni yapılan okulların durumuna göre verilerimizi güncelledik." ifadelerini kullandı.