Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin yaptığı siyasal reformlarda AB'ye adaylığı çerçevesinde atılan adımların önemli katkı sunduğunu söyledi. Siyasi reformun kolay olmadığını vurgulayan Babacan, "Bizim için siyasi reformların devamı önemli. Biz, siyasi istikrarı önemli görüyoruz. Ama istikrarın kaynağı mutlaka ve mutlaka demokrasi olmalı. Çoğulcu demokrasiye dayanan, hukuk devletine dayanan, temel hak ve özgürlüklerin doyasıya yaşandığı bir istikrar zemini... Yani istikrarın kaynağını başka yerlerde aramamak gerekiyor. Zaten eğer istikrar güçlü demokrasiye dayanıyorsa sürdürülebilirdir." dedi.

2023 hedeflerinin ele alındığı Forum İstanbul’a katılan Ali Babacan, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin siyasi reform sürecine değindi. Ekonomik toparlanmaya uyumlu, özgürlük ve hukuk alanında önemli adımlar atıldığını ve bu adımlarda Avrupa Birliği (AB) adaylığının önemli rol oynadığını belirten Babacan, şunları söyledi:

“AB’ye adaylığımız siyasal reformlara önemli katkı sundu. Bu katkıyı unutmamalıyız. Siyasi reformlar kolay konular değildir. Eğer dışarıdan kendinizi karşılaştıracağınız ölçütler, kriterler; kendinizi sınayacağınız bir dış çerçeve yoksa bu reformların sürdürülebilirliği sıkıntıya girebilir. Bizim için siyasi reformların devamı önemli. Biz, siyasi istikrarı önemli görüyoruz. Ama istikrarın kaynağı mutlaka ve mutlaka demokrasi olmalı. Çoğulcu demokrasiye dayanan, hukuk devletine dayanan, temel hak ve özgürlüklerin doyasıya yaşandığı bir istikrar zemini... Yani istikrarın kaynağını başka yerlerde aramamak gerekiyor. Zaten eğer istikrar güçlü demokrasiye dayanıyorsa sürdürülebilirdir. Bu, ekonomi için de olmazsa olmazdır. Ekonomide başarı için, sürdürülebilirlik için siyasi istikrar çok çok önemli. Gücünü demokrasiden alan istikrar ülkeyi başarıya götürür. Tüm reform odağında da bunlar vardır.”

"BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ YARGI SİSTEMİ ÖNEMLİDİR"

Türkiye’nin iyi bir yargı sistemine gerek duyduğuna işaret eden Başbakan Yardımcısı, “Hukuk güvenliği olmazsa olmazdır. Aksi takdirde yol kazaları olur. Onun için yargı reformu önemlidir. Süratli, tutarlı karar alan bir yargı sistemi önemlidir. Bağımsız ve tarafsız yargı sistemi önemlidir." ifadelerini kullandı. Sonra şöyle devam etti:

“Yargı reformu ile uluslararası hukuk normları temel alınacaktır. Anayasa ve yasalar temel alınacaktır. Bu reformu yaparsak güçlü demokrasi ve hukukun temelini atarız. Şu an sorunlar var hemen her hafta yargı krizi var. Bununla demokrasi sağlıklı yürümez, ekonomi ilerlemez. Bunu bilmeliyiz ve her türlü ideolojik, farklı perspektiften arındırılmış evrensel normlara uygun yargı sistemi inşa etmeliyiz."

Babacan, yargının yanı sıra eğitimin de önemle ele alınması gerektiğine temas etti. Bu anlamda öğretmenlerin eğitim ve denetimini esas alan bir faaliyet içinde olduklarını sözlerine ekledi.