Yüksek rekoltesi ve lezzetli domatesleriyle meşhur olan Bitlis domatesi artık Van Gölü kıyısında sırıklarda da yetiştirilecek.

Bitlis ve bölge için ilk olan sırıkta domates yetiştiriciliğine ilk olarak Tatvan ilçesinin Van Gölü kıyısında bulunan Adabağ Köyü’ndeki 30 dekarlık alan üzerine 44 bin fide dikimi yapılarak başlandı.

Sırıkta domates yetiştiriciliği hakkında bilgi veren Tatvan İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi İsmail Fehmi Kara, bu yıl ilk kez Adabağ Köyü’nde sırıkta domates yetiştirdiklerini söyledi. Bölgede yoğun miktarda domates tarımı yapıldığını fakat sırıkta domates yetiştiriciliğini ilk kez uygulamaya aldıklarını belirten Kara, “Adabağ Köyü’ndeki 30 dekharlık alan üzerine 44 bin fide dikimi yaptık” dedi.

Amaçlarının normal tarladan alınan verimin iki kat fazlasını elde edebilmek olduğunu kaydeden Kara, şöyle konuştu: “Dışarıdan getirilen fideler ekildikten sonra dolu ve kuş zararlarının önüne geçebilmek için file sistemi kuruluyor. Fideler biraz büyüdükten sonra, fidelerden üst çelik tellere kadar ipler gerdiriliyor ve sırık oluşturulmuş oluyor. Damlama sistemiyle de sulama sağlanıyor. İlk kez denemiş olduğumuz bu yöntemde başarı elde edilirse, normal tarladan iki kat fazla ürün elde edeceğiz ve çiftçiler arasında yaygınlaştırmaya başlayacağız.”

Sırık domates için fideleri Adana’dan getirdiklerini belirten çiftçi Şaban Yıldız ise 30 dönümlük alana sırık domates ektiklerini, iyi bir verim elde ederlerse tarım alanını daha da genişleteceklerini söyledi.