Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), Gerçek işsizlik oranı TÜİK’in açıkladığı gibi olmadığını işsizlik oranı yüzde 18,5, gerçek işsiz sayısı da 5 milyon 794 bin kişi olduğunu belirtti.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), TÜİK tarafından açıklanan İşgücü Anketi Ocak 2015 dönem sonuçlarını değerlendirdi.

Yapılan değerlendirmede, Türkiye ekonomisinde büyüme oranlarında yaşanan düşüş işsizlik verileri kriz dönemi verilerinin üzerinde tutmaya devam edildiğine dikkat çekildi. Resmi işsizlik oranı yüzde 11,3 ile geçtiğimiz yıla göre 1 puan artış kaydedildiği belirtilen değerlendirmede, ‘’Tarım dışı işsizlik oranı yüzde 13,4 oldu. Resmi işsiz sayısı yeni seriye göre geçen yılın aynı dönemine göre 454 bin kişilik artış gösterdi ve 3 milyon 258 bine ulaştı. Bu veri krizin hemen ardından 2010 yılının aynı dönemi için 3 milyon 227 bindi. İşsiz sayısı bu verilere göre kriz dönemi ve etkisindeki sayıları da aşarak bu dönem için de rekor kırdı.’’ denildi.

Değerlendirmede, Ocak 2015 döneminde resmi işsizlere, umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle son 4 haftadır iş arama kanallarını kullanmayan ve işe başlamaya hazır olduğu halde bu nedenle işsiz sayılmayanlar da dahil edildiğinde işsizlik oranının yüzde 18.5, işsiz sayısının da 5 milyon 794 bin kişi olarak gerçekleştiğine dikkat çekildi.

İŞSİZLİKTE TOPLAM ARTIŞIN YÜZDE 42’Sİ ÜNİVERSİTE MEZUNU

İşsizlikteki toplam artışın yüzde 42’sini yükseköğretim mezunlarının oluşturduğuna dikkat çeken DİSK-AR, Yükseköğretim mezunu resmi işsiz sayısını 686 bin kişi, resmi işsizlik oranını ise yüzde 11,2 olarak açıkladı. Yükseköğretim mezunu kadınlar için ise bu oranın yüzde 16,3 seviyesinde olduğunu belirtti.

DİSK-AR, kadınlarda tarım dışı işsizlik oranı yüzde 17,3 olarak gerçekleştiğini açıklarken kadınlarda geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 26 olduğuna işaret etti.


.
.