EV ISITMASI
Çatı izolasyonunuz yetersiz ise izolasyonunuzu uygun bir şekilde yaptırınız. Çatınızdaki ısı kaybınız %20 civarındadır. Bu şekilde ısıtma maliyetinizi azaltabilirsiniz.

Sistemlerinize ısı ayarlı termostat monte ettirdiğinizde veya ısı ayarlı termostatı bulunan cihazlar kullandığınızda gaz tüketiminiz optimize olacaktır.

Kapı ve pencerelerinizi yeniden yaptırırken izoleli malzemeler tercih ediniz. Konutlardaki tüm ısı kaybının %15'i pencere ve kapılardan olmaktadır. Mevcut izolesiz kapı ve pencerelerinizin kenarlarındaki boşlukları pencere süngeri ile kaplayınız.

Doğalgaz sobası kullanıyorsanız, soba filtrenizi cihazı kullanmaya başladığınız mevsime girdikten sonra her ay kontrol ediniz, gerekiyorsa değiştiriniz.

Verimli kullanma oda konforu 20 derecedir. Oda termostatı olduğunda 1 derece düşer ve yakıt tüketiminde %6 tasarruf sağlanır.

Termostatınızı, bir günden fazla evden uzak kalacaksanız, kapatınız.

Sıcaklığın içeride kalması için geceleri perdelerinizin örtülü olması büyük enerji tasarrufu sağlar. Pencerelerinizden güneş çekildiği zaman perdelerinizi kapatınız.

Soğuk havalarda sıcaklığı içeride tutmak için duvar veya pencere klimalarının dış havayla temas eden bölgelerini engelleyiniz. Tüm ısı kayıplarının %10'u yeniden ısıtılmak zorunda olan hava hareketlerinden dolayı gerçekleşir. Fakat bacalı veya bacasız tipte doğalgaz cihazlarının bulunduğu ortamlarda bulunması zorunlu olan 100 cm2 net geçişli havalandırma menfezini kesinlikle kapatmayınız.

Radyatörleri mobilya ve benzeri eşyalar veya perdeler ile engellemeyiniz, kapatmayınız. Radyatörler örtülürse %15 yakıt tüketimi artar.

Doğalgaz tüketim cihazı satın almak istediğinizde verimi yüksek olanı tercih ediniz.

Pişirme ocağını ısınma amaçlı kullanmayınız.

Bulunduğunuz ortamın konfor şartlarına uygun olarak ısınma cihazını ayarlayınız.

Bacalı cihazları dolapların içerisine yerleştirmeyiniz. Bu durum cihazların ortamdan yanma havası almasını engeller ve yanma verimi düşer.

SICAK SU


Sıcak Su Termostatınızı 50°C'ye ayarlayınız. Aşırı sıcak su sadece fazla enerji tüketmez aynı zamanda insan cildi için yanık tehlikesi oluşturacağı için sağlıksızdır.

Su ısıtma kontrol vanasını “pilot” konumuna getiriniz, eğer evden bir hafta veya daha fazla uzak kalacaksanız kapatınız.

Elle bulaşık yıkarken soğuk su ile durulama yapınız, bulaşık makinesinde yıkama yapıyorsanız makineyi tam dolu olarak çalıştırınız.

Dışarıda kalan sıva üstünden döşenmiş sıcak su borularının yalıtımını yapınız.

Yeni bir su ısıtıcısı alırken enerji verimi yüksek modelini tercih ediniz

OCAK VEYA FIRININ VERİMLİ KULLANILMASI


Eğer pişirme tarifinde belirtilmiyorsa fırınınıza ön ısıtma yapmayınız.

Fırın kapağını yemek pişirirken açmayınız.

Üst yakıcı alevini tencere veya tavanızın boyutu kadar açınız.

Pişirme başladıktan sonra yavaş yavaş kaynatınız.

Zaman ve sıcaklık talimatlarına uyarak pişiriniz.

Kullanılmayan ocak brülörlerini (gözlerini) kapatınız.

Pişirme esnasında yemek kaplarını kapalı tutunuz.

Pişirme ocağını ısınma amaçlı kullanmayınız.

TERMOSTATAİK VANA KULLANMANIN ÖNEMİ:
Güneşten olan ısı kazancı, günün farklı saatlerinde farklı cepheleri etkiler. Eğer oda ısıtıcılarında termostatik kontrol imkanı varsa güneşten gelen enerji yakıt tasarrufuna dönüşür. Bu durumda termostatik vanalar kısarak odaya beslenen yakıt enerjisini azaltacaklardır.
A. Benzer şekilde insanlardan, aydınlatmadan, ocak-fırın, ütü, bilgisayar gibi cihazlardan olan iç ısı kazancı, termostatik vanalarla sağlanan zon kontrolü varsa yakıt tasarrufuna dönüşür.
B. Enfiltrasyon farklı yöndeki odaları rüzgara bağlı olarak farklı etkiler. Termostatik vanalarla sağlanan zon kontrolü bu etkileri de dengeler.
C. Kullanılmayan odalardaki ısıtıcıların kapatılması yakıt tasarrufuna katkı sağlar.
D. Farklı odaları farklı sıcaklıklara ayarlamak imkanı verir. Salon 20-22”²C, yatak odası 16-18”²C ve banyo 22-24”²C gibi farklı sıcaklıklara ayarlanabilir.
E. Dubleks daireler veya müstakil evlerde iç merdivenin baca etkisi ile yukarı kaçan ısı üst katları daha fazla ısıtabilir. Bunun önlenmesi yine termostatik vanalarla yapılabilir. Termostatik vanalar merdivenin baca etkisini azaltır ve bina içinde sıcaklığı dengeler. Böylece yakıt tasarrufu sağlar.

ODA TERMOSTATI KULLANMANIN ÖNEMİ


Isı termostatı olarak da bilinen oda termostatları ile binalarda sıcaklık kontrolü yapmak mümkündür. Evlerde, istenilen bir odaya genellikle de salona yerleştirilen oda termostatı sayesinde evin sıcaklığı kontrol edilebilmektedir. Örneğin salonunuzun sabit 22 derece sıcaklıkta olmasını istiyorsanız  22 dereceyi işaretliyorsunuz ve oda termostatı kombiyi 22 derece sıcaklık üretecek şekilde yönetiyor. Böylelikle oda sıcaklığı sabitlenmiş olduğu için hem yakıt tasarrufu hem de konfor sağlanmış oluyor.
Oda termostatları arasındaki önemli farklardan birisi hassasiyet dereceleridir. Oda termostatının hassasiyeti; ortam sıcaklığındaki değişimi algılama kabiliyeti olarak tanımlanabilir. 1,0°C'lik hassasiyeti olan bir oda termostatı, bulunduğu ortamdaki 1,0°C'lik sıcaklık değişimini algılayabilir. 0,5°C hassasiyeti olan bir oda termostatı ise daha yüksek hassasiyete sahiptir. Daha küçük sıcaklık değişimlerini algılayabilir.
İnsan vücudu ortam sıcaklığında oluşan 1,5°C ile 2,0°C arasındaki değişiklikleri hissedebilir. Dolayısıyla, odanızdaki sıcaklık yaklaşık 1,5°C düştüğü anda bunu hissetmeye başlarsınız. Hassasiyeti yüksek olan bir oda termostatı, sıcaklıktaki küçük değişiklikleri dahi anlayabildiğinden, bu anda otomatik olarak ortamı ısıtması için kombinizi çalıştıracaktır.
Kalibrasyon Ayarı: Oda termostatlarının kalibrasyon ayarı, yetkili servis tarafından, kurulum işlemleri sonrasında gerçekleştirilir. Bu işlemde; ortam sıcaklık değişiminin ne kadar hassasiyetle ölçüleceğini ve ısıtma sisteminin ne zaman çalışması gerektiğini tanımlarsınız. Bu işlemi örnek üzerinden anlatmak daha açıklayıcı olacaktır: Eğer odanızın 25,0°C'de sabit bir sıcaklığı olsun istiyorsanız, yapılan ayarlamalara göre 0,5°C hassasiyete sahip bir oda termostatı ortam sıcaklığı 24,5°C olduğu anda kombiyi çalıştırmaya başlayabilir. Ancak bu durumda yakıttan tasarruf etmek çok olası değildir. 0,5°C olarak tanılanmış bir kalibrasyon; kombinin neredeyse tüm gün boyunca devreye girip-çıkması ve fazla yakıt yakması gibi bir sonuç doğurur. Bizim tavsiyemiz; kalibrasyon ayarında 1°C hassasiyet ayarlanması yönündedir. Örnek üzerinden gidersek; 25,0°C olan oda sıcaklığı 24°C'ye düştüğünde, siz de az da olsa sıcaklık düşüşünü hissettiğiniz anda kombinin çalışmaya başlamasıdır. Sıcaklık yeniden 25,0°C olduğunda oda termostatınız kombiyi otomatik olarak durduracaktır. Bu durumda %30”²a varan enerji tasarrufu sağlamak olasıdır.