Aksiyon İş Genel Başkanı Vedat Öztürk, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı işsizlik rakamını "Hükümet hangi orana müsaade ediyorsa TÜİK onu formülize edip açıklıyor." şeklinde yorumladı.

Öztürk, TÜİK’in açıkladığı işsizlik oranını yazılı basın açıklaması ile değerlendirdi. Aksiyon İş Genel Başkanı Vedat Öztürk’ün değerlendirmesi şöyle:

“İşgücüne katılma oranı yüzde 50,5 olarak gerçekleşti ancak bu aran Avrupa Birliği ülkelerinde ortalaması yüzde 65,4 dir. Türkiye İstatistik Kurumu asıl rakam oyunlarını burada yapmakta, bu oran ne kadar düşük tutulur ise işsizlikte o kadar az gibi gösteriliyor. Hâlbuki açıklanan işsizlik ve diğer verilerin ifade edilenin çok çok üstünde olduğunu rahatça söyleyebiliriz.
Ayrıca bizde kadın ve erkeğin istihdama katılım oranları arasındaki sapma çok fazla, işgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 71 kadınlarda ise yüzde 30,5 oldu, eğer kadınların istihdama katılım oranları ile erkeklerin istihdama katılım oranları arasındaki makas azalsa, işsizlik feci derecede artar ve artacaktır da. Ama yapılan anketlerdeki sorular öyle güzel hazırlanıyor ki, alınmak istenen sonuç elde ediliyor. Diğer bir ifadeyle hükümet hangi oranlara müsaade ediliyorsa ona göre denklem oluşturuluyor. Maalesef tümden gelim yöntemi uygulanarak istenilen sonuç elde ediliyor ve kadınların istihdama katılım oranı kasıtlı olarak düşük gösteriliyor ve bu da sosyolojik sebeplere bağlanıyor. Bir diğer husus da kayıt dışı çalışanların oranı yüzde 33,9 olarak gerçekleşmesi, bunun en önemli sebebi ise, hükümetin siyasi beklentiler için geliştirdiği sadaka ve yardım kültürü, insanlar sosyal yardımım kesilecek diye sigortalı çalışmak istemiyor. Bu da tüm çalışma hayatını kötü yönde etkiliyor ve birçok emekçinin sömürülmesine sebep oluyor. İş kazaları tam tespit edilemiyor, hakiki anlamda adil vergi sistemi kurulamıyor sonuçta ise tüm bu maliyeti dürüst çalışan ve işveren ödemek zorunda kalıyor. Bir de tüm bu istatistiklerde Suriyeli göçmenlerin etkisi hiç değerlendirilmiyor dolayısıyla rakamların güvenilirliğini sorgulamaya açıyor.

Son olarak kamu istihdamını azaltacağız diye gelen bir iktidar döneminde kamu istihdamının yüzde 3,6 artması da garipsenecek bir durum, gerçekten ihtiyaç var ise kamu istihdamı artsın ama eş dost mantığıyla değil de, KPSS ile liyakat sahibi insanlardan seçilsin.”

TÜİK'ten gelen açıklamaya göre işsizlik oranı yüzde 10,7 ile son 4 yılın en yüksek seviyesini gördü. Bu oran 3 milyon 96 bin kişinin işsiz olduğu anlamına geliyor. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 9,7 kadınlarda ise yüzde 13 oldu. İşsizlik, en son Ocak 2011'de yüzde 11,1 olarak gerçekleşti.