ELAZIĞ (AA) - Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü öncülüğünde, Elazığ Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) tarafından yapılan deprem tatbikatı, gerçeği aratmadı. 

Elazığ UMKE ekibinin ev sahipliğinde Keban ilçesinde gerçekleştirilen tatbikata Malatya, Muğla, Tunceli ve  Bingöl UMKE ekipleri katıldı. Elazığ Afet Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri ve 112 Acil Servis ekipleri de tatbikata destek verdi. 

Senaryo gereği 7,2 şiddetindeki deprem sonrası Keban Meslek Yüksekokulu, maden ocağı ve bir fabrikada meydana gelen çökme sonrası enkaz altında kalan vatandaşlar ile alabalık tesisinde çalışırken yaralanarak suya düşen kadın mühendis, ekipler tarafından kurtarıldı.

Tatbikat öncesi açıklamalarda bulunan Elazığ Vali Yardımcısı Mesut Gençtürk, Elazığ ile diğer illerden gelen arama ve kurtarma ekipleriyle gerçekleştirecekleri tatbikatın bir afet anına hazırlıklı olunması açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Elazığ ile 5 ilin UMKE ekiplerinin kurtarma tatbikatı için bir araya geldiğini belirten Gençtürk, "Yapılacak iş 7,2 şiddetindeki bir depremin sonrasında kurtarma faaliyeti beraberce koordine edilecek. Elazığ ilimizden arkadaşlarımızın Bingöl ve Van depreminden tecrübeleri var. Bunu diğer arkadaşlara aktaracaklar ve diğer illerdeki arkadaşlarla birlikte gerçekleştirecekler" diye konuştu. 

Elazığ UMKE birimi sorumlusu Hüseyin Kılıçkap ise tatbikat sonrası yaptığı açıklamada, tatbikatın 5 ilden toplam 70 personel ve 13 aracın katılımı ile gerçekleştirildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Keban ilçemizde 7,2 şiddetindeki deprem sonrası meslek yüksekokulunda, laboratuvarda, maden ocağında ve fabrikada çöküntüler gerçekleşmiştir. Bu sarsıntı esnasında Fırat Nehri üzerinde bulunan bir balık tesisinde kadın mühendis dengesini kaybedip, başını çarpıp suya düşmüştür. Hem suda kurtarma timleri hem de diğer timler tarafından toplamda 8 kişi kurtarılmıştır, operasyon gerçekleştirilmiştir."

Tatbikatın sonunda iple yamaçtan inen UMKE ekipleri, Türk bayrağı açtı.