Elbistan ilçesinde bir grup vatandaş, şeker fabrikasının üretimde kullandığı kireç atıklarının tarım arazilerine zarar verdiği iddiasıyla tepki gösterdi.

İlçeye bağlı Çiçek köyünün muhtarı Davut Doğan, grup adına gazetecilere yaptığı açıklamada, şeker üretiminde kullanıldıktan sonra fabrikanın karşısında depolanan kireç atıklarının doğaya ve tarım arazilerine zarar verdiğini öne sürdü.

Elbistan Şeker Fabrikası hakkında köye ait arazilerinin "eski haline iadesi" konusunda dava açtıklarını ifade eden Doğan, "2006'da kireç artıklarının kaldırılması için hukuk mücadelesi başlattık" dedi.

Bunun yanı sıra atıklarının kaldırılması için defalarca müracaatta bulunduklarını vurgulayan Doğan, "Başlattığımız hukuk mücadelesi halen devam ediyor. Kireç atıklarının yol açtığı zarar ve tahribat, bilirkişi raporları halinde mahkemeye delil olarak sunuldu. Sürecin biran evvel neticelendirilerek, kireç atıklarının kaldırılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Yaklaşık 28 yıldır biriktirilen tonlarca kirecin binlerce dönüm arazide tarım yapılmasını imkansız hale getirdiğini savunan Doğan, şunları kaydetti:

 "Burada yaklaşık 10 bin dönüm arazimiz var ve bunun en az 3 bin dönümü bu kireç dağlarından etkileniyor. Tarlalarımızda arpa, buğday yetişmez hale geldi. Özellikle rüzgarlı havada savrulan kireç atıkları arazilerimizin üzerini kaplıyor. Böyle olunca ot bile bitmiyor. Kireç artıklarının ürün kaybına neden olduğu ve doğaya zarar verdiği için kaldırılmasını istiyoruz. Ardından da bu alanın ağaçlandırılmasını talep ediyoruz."

Grup üyeleri, açıklamanın ardından dağıldı.