CHP İstanbul Milletvekili ve emekli büyükelçi Osman Korutürk, Süleyman Şah Türbesi'nin durumunun büyükelçilik toprakları gibi olmadığının altını çizerek, "Bir çok büyükelçilik kira binalardır. Oradan çıkar başka bir yere gidersiniz. Gittiğiniz zaman orası Türkiye toprağı sayılır. Bu, öyle değil. Burası aynen Türkiye sınırları içindeki toprak gibi Türkiye toprağıdır. Yeri değiştirilemez. Terk edildiği takdirde Türkiye toprağı terk edilmiş olur." dedi.
Korutürk, Süleyman Şah Türbesi’nden getirilen kabirlerin de Suriye Eşme’si yerine Söğüt’e torunlarının yanına götürülmesi gerektiğini vurguladı.

CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Emekli Büyükelçi Korutürk, Süleyman Şah Operasyonu’nu değerlendirdi. Operasyonu herkesin çok iyi okuması gerektiğini kaydeden Korutürk, “Bugün Türkiye, Cumhuriyet tarihinde ilk defa Türkiye toprağını terk etmiştir. Buranın Türkiye toprağı olduğu 1921 Ankara Anlaşması ile teyit edilmiştir. Bu, bir büyükelçilik ya da başkonsolosluk boşaltılması gibi algılamamak lazım. Çünkü Türkiye toprağı burası. Halbuki büyükelçilik ya da başkonsolosluk sadece diplomasi yapılabilmesi için ‘burası Türkiye toprağıdır’ sıfatı veriliyor. Kiralanabiliyor. Birçok büyükelçilik kira binalardır. Oradan çıkar başka bir yere gidersiniz. Gittiğiniz zaman orası Türkiye toprağı sayılır. Bu, öyle değil. Burası aynen Türkiye sınırları içindeki toprak gibi Türkiye toprağıdır. Yeri
değiştirilemez. Terk edildiği takdirde Türkiye toprağı terk edilmiş olur.” diye konuştu.

“TÜRKİYE, BOŞ BİR ARAZİYE KAÇTI”

Operasyona “Şah Fırat” isminin verilmesini hamasi bir yaklaşım olarak değerlendiren Korutürk, operasyonla ilgili Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) olumsuz herhangi bir şeyin söylenmemesi gerektiğini ifade ederek TSK’nın sivil otoritenin talimatlarını yerine getirdiğini vurguladı. Operasyonla birlikte iktidarın bir hezimeti ‘zafer’ diye göstermeye çalıştığını kaydeden Korutürk, “Başbakan ikide birde ‘kimse Türkiye’nin gücünü test etmesin’ diyor, işte etti. IŞİD, Türkiye’nin gücünü test etti. O gücün sonucu da Türkiye toparlandı, oradan çekildi. Oraları terk etti. Kimin kontrolünde olduğu bilinmeyen boş bir araziye kaçtı” dedi.

“YURT SAVUNMASI İÇİN YURT TOPRAĞI TERK EDİLDİ”

Eski diplomat Korutürk, operasyonun ‘eğit donat’ ile ilgili olabileceğini, zamanlamasının manidar olduğunu ifade ederek yaşananların iddia edildiği gibi bir ‘geri çekilme’ harekatı olmadığını anlattı. Korutürk, Başbakan Davutoğlu’nun ‘yurt savunması’ ifadesine de tepki göstererek “Yurt savunması için yurt toprağını terk etmek herhalde yeni bir kavram.” dedi.

“O ŞEHİTLERİ ARTIK RAHATSIZ ETMESİNLER, SÖĞÜT’E DEFNETSİNLER”

Süleyman Şah Türbesi’nde yatan şehitlere saygı gösterilmesi isteyen Korutürk, “Artık onları oradan oraya taşımak değil, yarın öbür gün Eşme’de bir hareket olursa oradan da alıp bu sefer Türkiye’ye getireceklerse o şehitleri artık o kadar rahatsız etmesinler. Söğüt’te torunlarının yanına götürüp defnetsinler. O insanların da ruhunu azaptan kurtarsınlar.” ifadelerini kullandı.

“SURİYE’NİN BİZLE SAVAŞA GİREBİLECEK GÜCÜ OLDUĞUNA İNANMIYORUM”

Bayrak asma fotoğraflarına da tepki gösteren Korutürk, bayrak kanuna göre bayrağın direği ile sökülüp takılamayacağını vurguladı. Suriye hükümetinden operasyonun savaş nedeni olarak değerlendirileceği yönündeki açıklamaların hatırlatılması üzerine Korutürk, “Suriye hükümeti bunu savaş nedeni olarak yorumlar. Başka bir ülkenin toprağını işgal ettiğiniz zaman o savaş nedeni olur. Eğer karşınızdakinin sizle savaşacak durumu varsa. Suriye hükümetinin bizle savaşa girebilecek bir güce olduğuna inanmıyorum. Onlar ‘laf ola’ olarak söylenmiş lakırdılardır. Ama ilke olarak savaş nedeni sayılabilir.” dedi.