Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ndeki 5 daimi üyenin söz sahibi olmasını eleştirdi. BM’nin yeniden reforme edilmesi gerektiğini savunan Erdoğan, İslam ülkeleri meclis başkanlarına seslenerek, “İslam İşbirliği Teşkilatı’nda 56 üyeyiz. Bir sözümüz orada geçiyor mu? Geçmiyor. Peki biz ne işe yarıyoruz?” dedi.

TBMM'nin ev sahipliğinde Hilton Bomonti Otel’de gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) 10. Konferansı'na katılan Recep Tayyip Erdoğan, İslam ülkeleri meclis başkanlarına seslendi. Erdoğan, “İslam dünyasının üzerinde ciddi operasyonlar yapılmaktadır. Müslümanlar bir birine kırdırılmaktadır. Akan kan Müslüman kanıdır. Ölenler ve öldürenler Müslümanlardır. Biz demek ki değerlerimizden herhalde uzaklaşıyoruz. Aslında aramızdaki tüm tartışma konularının bir kenara bırakılarak ortak aklın, ortak heyecanın, ortak çözüm araçlarının devreye alınmasının zorunlu olduğu bir zaman diliminde yaşıyoruz.” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler’in (BM) yapısını eleştiren Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Artık bu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin reforme edilmesi şarttır. Dünyada BM üyesi olarak 196 ülkenin bu halden memnun olduğunu zannetmiyorum. Kimle konuştuysam ‘haklısınız’ diyorlar. Ama uygulamaya gelince de emperyal güçlerin, egemen güçlerin söyledikleri her an geçerli oluyor. İslam İşbirliği Teşkilatı’nda (İİT) 56 üyeyiz. Bir sözümüz orada geçiyor mu? Geçmiyor. Peki biz ne işe yarıyoruz? Bunu sorgulamayacak mıyız? Şu Birleşmiş Milletlerin neredeyse 3’te birini İslam ülkeleri temsil ediyor. Bu alanda bir adım atmayacak mıyız? O zaman bu toplantıları yapmanın da bir anlamı kalmaz. İranlıların ‘oturdular, konuştular ve dağıldılar’ diye güzel bir sözü vardır. Şimdi biz de oturup, konuşup dağılacaksak bir anlamı yok. Ama oturup konuşup karar alıp ve onu uygulayacaksak bu işin bir neticesi olur.”

‘ÜLKEMDE 1 MİLYON 700 BİN SURİYELİ MÜLTECİ VAR’

Suriye’deki iç savaşın faturasıyla ilgili bilgiler veren Erdoğan, “Şu anda ülkemde 1 milyon 700 bin muhacir var. Kim bunlar? Suriye’deki Müslüman kardeşlerimiz. Yaptığımız harcama şu ana kadar 5,5 milyar dolar. Dünyadan gelen herhangi bir destek var mı? 250 milyon dolar. Avrupa’nın tamamında acaba ne kadar Suriyeli sığınmacı var? 130 bin. Lübnan’da yaklaşık bizim kadar sığınmacı var. Ürdün’de 1 milyona yakın sığınmacı var. Tablo bu. Şimdi soruyorum; Bu şekilde kendi Müslüman kardeşlerini öldürenlere sahip çıkmanın İslami bir izahı var mı? Burada bunun tartışması bu meşveret meclisinde yapacaksak çok açık ve net bir şekilde yapmak ve bunu da ülkelerimizin yönetimlerine sonuç bildirgesiyle bildirmek durumundayız.” ifadelerini kullandı.