MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, sözde Ermeni soykırımına ilişkin devletin bir politikası olduğunu söylemenin zor olduğunu kaydetti. Halaçoğlu, "2015 yılı için Türkiye ne yaptı? İki film çevrilmesini istedim, hiçbiri çevrilmedi. Biri 'Van İsyanı'dır. 'Musa Dağı'nda 40 Gün' adıyla bir roman vardı; buna ilişkin bir film çevrilmesini istedim. Bugüne kadar yapılmış olsaydı bugün çok farklı olurdu." dedi.

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Papa'nın Ermeni olaylarını soykırım diye nitelediğini hatırlatan Halaçoğlu, Brüksel'de konuya ilişkin yaptıkları ziyaretler hakkında bilgi verdi. Görüşmelerde kendilerine "Neden tehcire ihtiyaç duyulduğu" yönünde soru sorulduğunu dile getiren Halaçoğlu, Osmanlı Devletinin savaştığı yerleri gösteren haritaları paylaştı.

Fransız arşivi başta olmak üzere birçok ülkenin arşivinden fotoğraflar paylaşan Halaçoğlu, "İhanetin en güzel belgeleri; bu şekilde isyan edilmiş, bu bölgede Ermenilerden bu sebeple savaş dışında kalan Osmanlı topraklarından Suriye topraklarına nakledildi. 'Siz devlet olarak ne yapardınız?' diye sorduk. Onlar 'siz haklısınız' dediler ama 'şimdi biz siyaset yürütüyoruz.' dediler. 'Soykırım olduğuna dair hangi kanıtınız var?' diye sorduk." diye konuştu.

Papa'nın açıklamalarına tepki gösteren Halaçoğlu, "Bir din adamı; bu şekilde nefreti körükleyecek, uçurumu derinleştirecek ifadeleri kullanması; bir din adamına yakışıyor mu? 'Bu açıklamalar Haçlı Seferlerini yeniden düşündürüyor. Papa resmen İslam dünyasına ve Türklere bir Haçlı Seferini düzenlemiştir, ilan etmiştir.' diye söyledim." şeklinde konuştu.

Anlattıkları karşısında kendisine "Sizin eliniz çok kuvvetli, iyi tarihçileriniz de var." dendiğini aktaran Halaçoğlu, buna karşın "Siz yeniden tarih mi yazacaksınız?" diye sorduğunu belirterek, "Bir yüzyıl geçti, artık siz büyük bir devletsiniz. Ermenilerin isteğini yerine getirin.' diyorlar. Mantık bu." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de kendi içimizde soykırım iddiasında bulunan insanlar olduğunu dile getiren Halaçoğlu, "Önce kendi içimizde bir araya gelip tartışalım. Ama bize 'siz resmi tarihçisiniz' diyorlar." dedi. Ermenilerin meseleyi siyasallaştırdığı için mahkemeye dahi başvurmadığını anlatan Halaçoğlu, meseleyi ayağa düşürdüklerini vurguladı. Avrupa Parlamentosu'nun aldığı kararın hiçbir hukuki geçerliliği olmadığını ve geri gönderileceğini belirten Halaçoğlu, Meclis'te konuya ilişkin bir deklarasyon yayınlayacaklarını ifade etti.

Bir espri de yapan Halaçoğlu, "Eğer bir soykırım yapılmışsa o da kuş gribi dolayısıyla hükümet tarafından tüm tavukların öldürülmesidir." dedi. Başbakan Davutoğlu'nun başdanışmanı Etyen Mahçupyan'ın soykırımı kabul eden açıklamalarına tepki gösteren Halaçoğlu, Başbakan'a seslenerek "Ya bunu görevden alsın ya da Papa ve Avrupa Parlamentosu'na karşı bir beyanda bulunmasın." diye konuştu. Türkiye'deki arşivlerin tümüyle açık olduğunu dile getiren Halaçoğlu, sadece kapalı olduğu için Ermeni arşivlerini inceleyemediklerini söyledi.

Ermeni soykırımı olmadığına ilişkin devletin bir politikası olup olmadığının sorulması üzerine Halaçoğlu, "Devlet politikası olduğunu söylememiz çok zor. Türkiye'de spekülasyonlar yapıldı, ders kitaplarına konulması konusunda. Sarı Gelin diye bir belgesel hazırlanmıştı, Ermenilere de konuşma hakkı verilmişti. Bunun okullara dağıtılmasına dahi büyük tepki gösterildi. 2015 yılı için Türkiye ne yaptı? İki film çevrilmesini istedim, hiçbiri çevrilmedi. Biri 'Van İsyanı'dır. Musa Dağı'nda 40 Gün adıyla bir roman vardı; buna ilişkin bir film çevrilmesini istedim... Bugüne kadar yapılmış olsaydı bugün çok farklı olurdu." karşılığını verdi.

Yurt dışından konuya ilişkin senatörlerin, danışmanların davet edilebileceğini ancak bunun şimdiye kadar yapılmadığını dile getiren Halaçoğlu, "Göz göre göre bu hale geldi. Herşeye para bulan devlet, buna mı bulamadı? Soykırım vardır diyenlerden partiler milletvekili adayları gösteriyorlar. AKP'de de CHP'de de var. Bunlar Meclis'e gelecek, istediğiniz kadar deklarasyon yayınlayın. Şuurlu olmadıkça bu işlerin çözülmesi mümkün değil." dedi.