15 Temmuz tarihinde FETÖ/PDY mensuplarının ülkemiz üzerinde bir kalkışmaya girerek darbe teşebbüsünde bulunması sonrası meydanlara inen Oltulular, o günden beri meydanları boş bırakmayarak zalime karşı da ’elif’ gibi dimdik durdu. Oltulu vatandaşlar, nöbetin son gününde yağan yağmura karşı meydanları ısrarla terk etmediler.
Demokrasi nöbetinin 23. günü TRT ses sanatçısı Mehmet Çalmaşır’ın söylediği kahramanlık türküleri ile Meydanı dolduran Oltululara unutulmaz bir gece yaşattılar.
Demokrasi nöbeti adı verilen nöbetlerde Kale Meydanı’nda buluşan Oltulular, her gün farklı bir etkinliğe de imza attı. Nöbetler her gece selalar ile başlarken, ardından okunan Kur’an-ı Kerim tilavetleri manevi ruhu doruklara çıkardı. Zaman zaman okunan şiirler ve türküler ile kaybolmaya yüz tutmuş milli ruh yeniden canlandırılırken, partili-partisiz her görüşten insanın bir araya gelmesiyle de yine unutulmaya yüz tutmuş birlik ve beraberlik olgusu yeniden ortaya çıktı. Vatandaşlar, zaman zaman yürüyüşler de düzenleyerek zalimlere karşı ’elif’ gibi dik durduklarını ve bu vatanın sahipsiz olmadığını gösterdiler.
Demokrasi nöbetlerinin en güzel yanı ise şüphesiz teheccüd namazları. Her gece 02:00’da verilen sela ile başlayan Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından kılınan teheccüd namazlarıyla başlar secdeye, ülkemizin selameti içinse eller semaya gitti. Tam 23 gündür meydanları bir an olsun boş bırakmayan Oltulular, böylelikle tarihe de adını altın harflerle yazdırmış oldu.