Çerkes mutfağınınsevilen lezzetlerinden biri olan Fıccın, adını vermiş olduğu lokantanın son günlerde sıklıkla gündeme gelmesi nedeniyle merak edilen lezzetler arasında yer alıyor. Çerkes böreği olarak da bilinen fıccının nasıl yapıldığı, hangi malzemelerin gerektiği ve püf noktaları, internet üzerinden yoğun bir şekilde araştırılıyor. Peki Fıccın nedir? Çerkes böreği fıccın nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Tüm detaylar haberimizde…

FICCIN NEDİR?

İki hamur arasında kıymalı harç ile yapılan meşhur bir Çerkes yemeği olan Fıccın, genellikle bir pizzayı anımsatmakta ve kapalı bir pide görünümünde yapılmaktadır. Çerkeslerin Oset halkına ait olan yemek, en yaygın kullanımı ile ‘fıccın’ ismi ile anılmaktadır. Bunun dışında ‘fıççın’ ve ‘fıtçın’ kelimeleri ile de anılmaktadır. Etimolojik olarak ‘etli’ anlamına gelen fıccın isminde, ‘Fıd’ et anlamına gelmekte, ‘cın’ ise ‘-li’ eki yerine kullanılmaktadır.

FICCIN TARİFİ MALZEMELERİ

Hamuru için:

3,5 su bardağı un

1 su bardağı ılık süt

1 tatlı kaşığı toz şeker

½ su bardağı eritilmiş tereyağı

1paketkuru maya

İç harcı için:

300 gram az yağlı kıyma

3 adet domates

1tatlı kaşığı biber salçası

3 adet sivri biber

1 adet soğan

2 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

1 adet yumurta sarısı

FICCIN NASIL YAPILIR?

Öncelikle hamurun hazırlanması için süt, tereyağı, maya ve şeker bir araya getirilerek karıştırılır. Şeker eriyince un azar azar ilave edilerek karışımın toparlanması sağlanır. Karışım toparlanmaya başlayınca un ekleme işlemi durdurulur. Ardından tezgah hafifçe unlanarak, pürüzsüz bir hamur elde edene kadar 10-15 dakika kadar yoğurulur. Hamur temiz bir kaba alınır ve üstü kapalı bir şekilde 40-45 dakika kadar mayasını alması için bekletilir.

İç harcı için minik minik doğranmış soğanlar, biber, biber salçası, kıyma ve tuz iyice karıştırılır. Karışıma, rendelenmiş domatesler azar azar ilave edilir ve hafif nemli bir hal alınca ekleme işlemi durdurulur. Daha sonra hamur biri büyük biri biraz daha küçük olacak şekilde ikiye bölünür. Hafif bir şekilde yağlanmış fırın tepsisine büyük olan hamur, kenar kısımları yüksek olacak şekilde yayılır. Hazırlanan kıymalı harç, hamurun ortasına koyulur ve boşluk kalmayacak şekilde yerleştirilir. Üst hamur da merdane yardımı ile açılarak, kenarları örtecek şekilde kıymalı harcın üzerine serilir.

Fazla olan parçalar koparılır. Hava almayacak şekilde alt ve üst hamurlar birleştirilir. Üst kısma ise buharın çıkması için bir delik açılır ve hamura yumurta sarısı sürülür. Delik açılan alana az miktarda tereyağı eklenir. Önceden ısıtılmış olan 200 derece fırına hazırlanan fıccın koyulur ve fırının dereccesi 180’e indirilir. 40 dakika kızarana kadar pişirilir ve fırından aldıktan sonra tezgah üzerinde 30 dakika dinlendirilir. Fıccın hazır. İsteğe göre sarımsaklı yoğurt ile servis edilebilir. Afiyet olsun…