Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Küba'ya günübirlik resmi ziyaret düzenliyor.

François Hollande, 1959 yılında gerçekleştirilen Küba devriminden sonra bu ülkeyi ziyaret eden ilk Fransa Cumhurbaşkanı olarak tarihe geçti. Ayrıca, İspanya Başbakanı Felipe Gonzales'in 1986 yılındaki ziyaretinden sonra Küba'ya ziyaret gerçekleştiren ilk Avrupalı lider oldu.

Ziyarete geniş yer ayıran Fransız basını, haberi "Hollande, tarihi ziyaret için Küba'da" ifadeleriyle duyurdu. Sol eğilimli Liberation gazetesi de ilk sayfasında Hollande'ı Che Guevara'ya benzeterek resmetti. Gazete, ziyaretin Panama'da Amerikan Başkanı Barack Obama ile Küba Devlet Başkanı Raul Castro'nun çözüme dönük ilk görüşmesinden sonra yapıldığını hatırlattı. Hollande'ın bu adımla diplomatik olarak Barack Obama'nın da önüne geçtiğini savundu.

Cumhurbaşkanı Hollande ise 'yeni Küba'yı' ziyaret ettiğini vurguladı. Fransa'nın Kübalılara 'Yeni döneme geçiş ile ilgili gerekli adımları tamamlarsanız biz sizin yanınızdayız' mesajını vere ilk Batılı ülke olduğunu dile getirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Küba'ya yönelik en büyük eleştirilerin başında gelen insan hakları ihlallerini de ziyaret sırasında gündeme getireceğini aktardı.

Ziyarette, François Hollande mevkidaşı Raul Castro ile iki bir görüşme gerçekleştirecek. Ayrıca Elysee kaynakları, Hollande'ın Küba devriminin efsane lideri Fidel Castro ile de görüşmeye hazır olduğunu aktardı. Ancak, Hollande-Fidel Castro görüşmesi henüz Havana tarafından doğrulanmadı.

Fransa, Küba'nın en büyük 10'uncu ekonomik ortağı olarak dikkat çekiyor. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler 1996 yılında Amerika'nın Küba'ya yönelik aldığı ambargo kararını genişletmesiyle sekteye uğramıştı. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2013 yılında 278 milyon Euro olarak gerçekleşti. Bu oran 2014 yılında ise 180 milyon Euro'ya geriledi. Küba'da 60'tan fazla Fransız şirketi faaliyet gösteriyor. Fransız şirketlerinin çoğunluğu turizm ve otel sektöründe. Geçtiğimiz yıl Küba'yı ziyaret eden Fransız turist sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde 14'lük artışla 100 bini bulmuştu.