Amasya’da yaklaşık 150 yılı aşkındır Harşena Kalesi üzerinden verilen iftar ve sahur öncesi konserler bu yıl da devam ediyor.

1800’lü yıllarda bir Ramazan günü Amasya Kalesi'nde davul zurna çalınmasıyla başlayan bu gelenek, şimdilerde ise Amasya Belediyesi bando ekibinin seslendirdiği güncel müzikleri ile hayat buluyor. Geleneği, şehir merkezinden geçerken üstü açık otobüs üzerinde, daha sonra da 350 metre yükseklikte bulunan Harşena Kalesi’nde devam ettiren belediye bando ekibi, her yıl repertuarını güncelleyerek vatandaşlara hem yöresel hem de güncel parçalardan oluşan mini konserler veriyor.

Bando ekibinde 13 yıldır klarnetçi olarak görev yapan Hakan Dinçer, her yıl Ramazan ayında sevinçle kaleye çıkarak vatandaşlara konser verdiklerini söyledi. Dinçer, “Vatandaşlar bizlerden isteklerde de bulunuyor bizlerde seslendiriyoruz. Bando ekibinde bu güzel ayda ilk olarak iftar da daha sonra da sahur da aynı görevimizi bir ay boyunca devam ettiriyoruz. Tabi buraya çıkmak bazen zor oluyor. Yağmur yağdığı zamanlar da kayarak düştüğümüz zamanlar da oldu. Ama yapacak bir şey yok, bu bizim görevimiz.” dedi.

Amasya Belediyesi Bando Şefi Osman Kiraz ise Ramazan ayı boyunca verilen konserlerin geleneksel hale geldiğini ve istek üzerine de parça seslendirdiklerini belirtti.
Kiraz, “11 ayın sultanı Ramazan geldiği için çok mutluyuz. Çok önceki yıllarda müzik enstrümanı çok fazla olmadığı için kaval ve davul ile idare etmişler ancak şimdilerde kullandığımız müzik aletleri ile daha güzel parçalar seslendiriyoruz.” şeklinde konuştu.