Gaziantep Ticaret Borsası(GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep'te kaliteli ekmek üretimini ve çeşitliliğini arttırmak için sektör temsilcileri ile birlikte ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), şehirde kaliteli ekmek üretimini ve çeşitliliğini arttırmaya yönelik sektör temsilcileri ve akademisyenler ile istişare toplantısında bir araya getirdi. GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu'nun başkanlık ettiği Gaziantep ekmeğinde kalitenin arttırılması yönelik sektör istişare toplantısına, Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay Dereli, Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Erhan Özmen, Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Sevimli, Pideciler, Simitçiler ve Yufkacılar Odası Başkanı Başkanı Abdullah Sarı katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, ekmek konusunda öncelikle şehirde mevcut durumun çok iyi analiz edilmesi gerektiğini belirterek, “Ekmek üretiminde kötü isek iyiye, iyiysek çok daha iyiye gitmenin yollarını aramak için bugün bir aradayız. Hepimiz iki milyon nüfuslu bu büyük şehrin vebalini üzerimizde taşıyoruz ve bu sorumluluk bilinci içerisinde hareket etmeliyiz. Hepimiz aynı gemideyiz ve ekmeğimizin kalitesi için rotamızın da aynı olması gerekiyor. Ben inanıyorum ki belli standartlar ve yenilikler eşliğinde Gaziantepli hemşehrilerimiz Türkiye'nin en kaliteli ekmeğini tüketebilirler." dedi.

Dünyanın en kaliteli buğdayının yetiştirildiği topraklarda yaşadıklarını ve bu toprakların insanlarının en kaliteli ekmeği yemeyi de hak ettiklerini kaydeden Tiryakioğlu, "Biz peynirin Antepli olanını tescil ettirmek için başvurumuzu hazırladık, şimdi de ekmeğin en kalitelisini ve bol çeşidini halkımıza yedirmek için yola çıktık. Bu konuda paydaşlarımızla birlikte ortak çalışmalar ve projeler yürüteceğiz. Kalitenin daha da yükseltilmesi noktasında ekmek üreticilerimizin de maddi ve manevi hiç bir şekilde zarar görmesini istemiyoruz. Çözüm noktalarını sadece üretim aşamalarında değerlendirmek bizler için en büyük yanlışlık olur." şeklinde konuştu.

DÜNYADA EN FAZLA EKMEĞİ TÜRKİYE TÜKETİYOR

Dünyada en fazla ekmek tüketiminin kişi başına 120 kilogramla Türkiye'de gerçekleştiğini bu sıralamada Almanya'nın ise 90 kilogram ile ikincilikte yer aldığını açıklayan Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Erhan Özmen ise Gaziantep'te fırın sayısının çok, ekmek çeşidinin az olduğunu ifade etti. Almanya'da bir ekmek işletmesinin insana tıpkı bir kuyumcu dükkanı hissiyatı uyandırdığını ifade eden Özmen, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Almanlar gerek tam buğday ekmeği, gerekse de vitamin ve minarelle beslenmiş, hububat- bakliyatla desteklenmiş ekmekler tüketiyorlar. Yani ekmeğin içinden ne çıkacağını beklerken ekmeği bitirmiş oluyorsunuz. Bizimde bu zengin çeşitliliği en kısa sürede yakalayarak sofralarımıza taşımamız gerekiyor."

Halkın isteğine göre ekmek hazırladıklarını belirten Gaziantep Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Sevimli ise "Halk alışık olduğu ve sevdiği ekmeği tüketiyor. Değişik görünümde ve tatta en süper ekmeği de çıkarsan halk talep etmiyor. Gaziantep'te çeşitli türlerde ekmek üreten fırınlar açıldı fakat halktan talep görmediği için bu fırınlar tekrar kısa sürede kapandı." ifadelerini kullandı.

Tüketilen pide ve francala ekmeğin kalitesinin en üst seviyeye çıkması için çalışmalar yaptıklarını kaydeden Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan ise şehirde sadece pide üretimi yapan 1260 fırının olduğunu söyledi.