Türk Sağlık Sen İzmir No'lu 1 Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, cumartesi nöbetleri için aile hekimlerine tehditte sınır tanınmadığını söyledi. Son olarak işten atmakla tehdit edildiklerini aktaran Doğruyol, konuyla ilgili sendikada bir basın toplantısı düzenledi.

'ULUSLARARASI MAHKEME KARARLARINA UYULMUYOR'

Aile hekimlerinin iş yoğunluklarına rağmen cumartesi günleri de çalışmakla başbaşa bırakıldığını ifade eden Doğruyol, “Son çıkarılan yasayla cumartesi nöbet tutmaya zorunlu tutulan aile hekimlerimizin ve hemşirelerimizin yasal hakları devlet eliyle gaspedilmektedir. ILO sözleşmelerine, uluslararası mahkeme kararlarına uymayan, Anayasamız'daki dinlenme hakkını hiçe sayan cumartesi nöbetleri hukuksuzdur. Sağlık Bakanlığı'nın hukuk tanımaz, aile hekimliğini bitirme amaçlı mevzuat çalışmalarının son halkası ‘Ödeme Sözleşme Yönetmeliği’ olmuştur. Sahayı bilmeyen, masabaşı yönetim zihniyetinin, ‘Cezayı arttır, sorunu bitir’ gibi çağdışı yaklaşımı, bu son mevzuatın maalesef ana temasını oluşturmaktadır. 'Aile hekimliğini nasıl geliştiririm, vatandaşa nasıl daha kaliteli sağlık hizmeti veririm?' çabası yerine, 'Sorunları nasıl kamufle ederim?' zihniyetinin devam etmesinin zararını buna sebep olanlar değil, halkımız çekmektedir.” dedi.

'İZMİR'DE NÖBETE GİTMEME ORANI YÜZDE 71'

Masabaşında alınan ve hukuki dayanaklardan yoksun kararların hiçbir geçerliliği olmadığını savunan Doğruyol, “Cumartesi nöbetine gelmemenin cezası 5 puan olsa da, 20 puan olsa da, 100 puan olsa da biz bu nöbeti tutmayacağız. Biri çıksın da bize, mesaisine gelmeyen aile hekimine 10 ceza puanı verilirken cumartesi nöbetine gelmeyen aile hekimine neden 20 ceza puanı verilir, açıklasın. Bu ülkenin masabaşında oturup siyasi rant elde etmek için sağlık politikası oluşturanlara değil, sahada kendisine hizmet eden, yaşlılarına, çocuklarına bakan, gebesini, bebeğini emanet edeceği aile hekimlerine ihtiyacı vardır. Türk Sağlık Sen olarak, bu cumartesi ilimizde nöbete gitmeme oranları ile ilgili yaptığımız çalışma sonuçlarına göre 18 Nisan 2015 Cumartesi günü İzmir'de toplam 329 ASM, bin 248 aile hekimliği biriminden 266 aile hekimi ve hemşiresine nöbet yazılmıştır. Sabah saatlerinde 142 aile hekimi nöbetine gitmemiş, 124 aile hekimi nöbetine gitmiştir. Bu hafta sabah nöbete gitmeme oranı yüzde 53'tür. Toplum Sağlığı merkezinde görevli arkadaşlarımızın denetlemesinden sonra, yani öğleden sonra tekrar kontrol ettiğimiz ASM’lerimizden bir bölümünün daha kapandığını ve kapanan ASM’lerimizde 47 aile hekimimizin ve hemşiremizin olduğunu tespit etmiş bulunmaktayız. Yani öğleden sonra nöbete gitmeyen aile hekimi 189’a ulaşmış, yüzdelik oranı ise yüzde 71 olmuştur. Yani ilimizde nöbete gitmeme oranı yüzde 71'dir.”

'SAĞLIK BAKANLIĞI MOBBİNG UYGULUYOR'

Sağlık çalışanlarına mobbing uygulandığını iddia eden Ahmet Doğruyol, “Başta Sağlık Bakanımız Sayın Mehmet Müezzinoğlu olmak üzere tüm bürokratlar, bu gerçeği bilmelerine rağmen inatla, ısrarla aile hekimliğinde çalışan hekim ve hemşirelere mobbing uygulamaya devam etmektedirler. Türk Sağlık Sen olarak, yasal hakkımız olan cumartesi iş bırakma eylem kararı almaya devam edeceğimizi bir kez daha beyan ediyoruz. Bundan sonraki süreçte yasalara uygun olmayan, hiçbir hukuki geçerliliği olmayan komisyon kararlarında imzası bulunan bürokratlara suç duyurusunda bulunacağımızı beyan ediyoruz. Aile hekimlerimiz ve hemşirelerimizle ilgili son yayımlanan Ödeme Sözleşme Yönetmeliği, genel merkezimiz tarafından yargıya taşındı.” diye konuştu.