Balık ölümlerinin yaşandığı Beykoz Riva Deresi’nde inceleme yapan CHP İstanbul İl Başkanlığı heyeti, derenin bir an önce kurtarılması gerektiğini belirtti. Derede kuş ölümlerinin de başladığını kaydeden CHP’liler, tarlaların buradan sulandığını, yetişen ürünlerin de İstanbulluların hayatını tehlikeye atacağı uyarısını yaptı.

CHP İstanbul İl Başkanlığı’ndan bir heyet, geçtiğimiz günlerde balık ölümleriyle gündeme gelen Riva Deresi’nde incelemelerde bulundu. Burada basın açıklamasını okuyan CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Şeyma Dumrul, “ Son günlerde Riva Deresi balık ölümleri ve dereden akan zehirle Türkiye’nin gündeminde. Ne yazık ki Riva Deresi’ndeki kirlilik 2005’ten bu yana yani 10 yıldır devam etmektedir. İlk olarak Nisan 2005’te İSKİ Paşaköy arıtma tesisinin arıtmasız bir şekilde suyu dereye boşaltması nedeniyle büyük bir kirlilik yaşanmış, bugün olduğu gibi balık ölümleri meydana gelmiştir. O dönem çevre derneklerinin tepkisi üzerine İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur’un basına yaptığı açıklamalar ile İSKİ’nin arıtmasız bir şekilde dereye su boşalttığı doğrulanmıştır.” dedi.

CHP’li il genel meclisi üyelerinin önergesi üzerine 2009 yılında sağlık komisyonunun araştırması sonucu Riva Deresi’ndeki kirliliğin nedenlerinin ortaya çıkarıldığını belirten Dumrul, “Bu nedenler arasında İSKİ Paşaköy arıtma tesisinin çevredeki fabrikaların atıklarının dereye vermesidir. Ancak ne yazık ki bu raporun gereği İBB ve İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından yerine getirilmemiştir. 2011 yılında CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, TBMM’ye Riva Deresi’ndeki kirliliğin araştırılması üzerine araştırma önergesi vermiş, ancak genel kurul gündemine alınmamıştır. Şu sıralarda Riva Deresi’nde kuş ölümleri de başlamış durumda.” ifadelerini kullandı.

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte 11 köyde yaşayan İstanbullulara ait hayvanların bu dereden su içeceğini belirten Dumrul, “Bu havzada -sözüm ona- organik tarım yapılmakta ve tarlalar Riva Deresi’nden gelen bu zehirli su ile sulanmaktadır. Buradan yetişen ürünler de İstanbul halkına satılacaktır. Kısacası tüm İstanbul zehirlenme tehlikesi ile karşı karşıyadır. İSKİ biran önce gereken önlemleri almalı.” şeklinde konuştu.