Çalışan kadınların doğum yaptıktan sonra iş hayatında kalması için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından Avrupa Birliği desteğiyle bir proje geliştirildi. Proje kapsamında Antalya, Bursa ve İzmir’de 5 bin anneye doğum sonrası aylık 300 ile 390 Euro arası para hibe edilecek.

Bu projeden yararlanacak annelerde aranan şartları Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Antalya İl Müdürü Selim Erol açıkladı. SGK binasında toplantı düzenleyen Erol, projenin detayları hakkında bilgiler verdi. Türkiye’de çalışan kadınlara verilen ücretlerin düşüklüğü ve çocuk bakım imkânlarının kısıtlı olduğuna değinen Erol, bu durumun anne olan kadının ve anne adaylarının iş hayatından çekilmesine neden olduğunu açıkladı. Bundan dolayı kadınların işgücüne katılım oranının ve istihdam düzeyinin düştüğünü söyledi.

Erol, uygulamaya konulan projenin 2015’in ilk çeyreğinde başlayıp, 2017’nin üçüncü çeyreğine kadar devam edeceğini kaydetti. Projenin 0-24 ay aralığında çocuk sahibi ve hizmet akdine tabi olarak halen çalışmakta olan, iş hayatına geri dönecek veya yeni girecek olan annelere, çocuklarının bakımı için çocuk bakıcısı istihdam edebilmeleri için geliştirildiğini ifade etti. Erol, çalışan bir anneye 300 Euro, çocuğuna tek başına bakıp, engelli çocuğu olan ve resmi makamlarca (MEB, İŞKUR) sertifikalı çocuk bakıcısı çalıştıran annelere ise 390 Euro hibe desteği sağlanacağını duyurdu. Projenin bütçesinin ise yaklaşık 38 milyon Euro olduğunu ifade etti.

Erol’un verdiği bilgilere göre; destek 24 aydan küçük çocukları kapsayıp, çocuğun 36. ayına kadar devam ediyor. Desteğin sağlanabilmesi için aranan temel şartlardan birisi annenin sigortalı bir işte çalışıyor olması ve gelirinin asgari ücretin iki katını aşmaması. Diğer bir şart ise doğumun gerçekleşmiş olması, evin iş yeri olarak tescillenmesi, bakıcının ise sigortalı çalışan olarak işe başlatılması. SGK, suiistimallerin önüne geçmek için bakıcı olarak çalıştırılacak kişinin 1. dereceden akraba olmama şartını da arayacak. 2 bin 574 liradan fazla brüt geliri olan anneler bu programa başvuramayacak. Çocuk bakıcısının ise en az lise mezunu olması gerekiyor.

Antalya’da anneler için bin 500 kişilik asil ve bin 500 kişilik yedek liste olmak üzere toplamda 3 bin kişilik başvuru alınacak. Başvurular www.sgk.gov.tr www.antalyasgk.gov.tr internet adresleri üzerinden yapılabilecek.