Güney Afrika Turizm Bakanı Derek Hanekom 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna katıldı. Başkent Pretoria’da düzenlenen resepsiyonun şeref konuğu Derek Hanekom, Ankara'da meydana gelen patlamada ölenlere başşağlığı diledi.

Türkiye’nin çok zor bir dönemden geçtiğini söyleyen Bakan Hanekom, sivillere yönelik saldırıların çok üzücü olduğunu ifade etti. Cumhuriyet’in 92. yılını kutlayan Bakan, G20 dönem başkanlığını yürüten Türkiye’ye Antalya’da düzenlenecek ev sahipliğinde başarılar diledi.

İki ülkenin ilişkilerinin ticari açıdan geliştiğini ifade eden Hanekom, 2010-2014 yılları arasında iki ülke arasında ticaretin 4,9 milyondan 13,4 milyona çıktığını söyledi. Güney Afrika’nın Türkiye’ye ihracatının 6 milyar dolar, ithalatının ise 7 milyar dolar olduğunu hatırlatan Bakan, turizm sektöründe de iki ülke için büyük bir potansiyel olduğunu sözlerine ekledi. Türk Havayolları’nın hafta başında Cape Town’a direk uçuş başlatmasının çok memnuniyet verici olduğu söyleyen Hanekom, Rusya gibi ülkelerden turizm geliri azalan Türkiye için Güney Afrika’nın da önemli bir pazar olduğunu belirtti.

Bakan son olarak geçtiğimiz yıllarda kurulan iki ülke arasındaki Ortak Ekonomik Komisyonu’nun (JEC) ticaret hacmini artıracağını söyledi.

Büyükelçi ve Bakan'ın konuşmalarının ardından misafirler Türk mutfağının lezzetlerini tattı. Seçkin misafirlere sarma, köfte, döner, salata ve tatlı ikram edildi.