Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, 25 yıl önce kurulan ülkesinde 5. kez Cumhurbaşkanı seçilen Nursultan Nazarbayev’in kullanılan oyların yüzde 98,2’sini aldığını söyledi.

Canseyit Tüymebayev, sabah Bağımsızlık Sarayı’nda Anayasa’ya el basarak yemin edip görevine başlayan Nursultan Nazarbayev’in seçilmesi ve seçimler hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi. Seçime yurtiçi ve yurtdışından katılım oranının yüzde 95,2 olduğunu belirten Büyükelçi Tüymebayev, devlet başkanlığı seçiminde Nazarbayev’in yanı sıra Kazakistan Komünist Partisi temsilcisi Turgun Sızdıkov ve Kazakistan Sendikalar Başkanı Abelgazı Kusainov’un yarıştığını ifade etti.

Sızdıkov’un yüzde 1,2, Kusainov’un yüzde 0,6 oy aldığı seçimde Nazarbayev’e ise katılımcıların yüzde 98,2 oranında destek verdiğini kaydeden Büyükelçi Tüymebayev, Nazarbayev’in seçimi yeniden kazanmasında vaat ettiği orta ve uzun vadeli stratejiler barındıran ‘Nurlu Yol’ adlı kalkınma programının etkisine dikkat çekti.

'KAZAKİSTAN’IN KİŞİ BAŞI MİLLİ GELİRİ 13 BİN DOLAR'

Tüymebayev, vaat edilen program kapsamında önümüzdeki dönemde yeni altyapı çalışmalarıyla istihdam alanları oluşturulacağını, ‘Hollanda hastalığı’ olarak ifade edilen hammaddeye dayalı ekonomik yüksek teknolojik ve katma değer üretime yönelik yapılandırma amaçlandığını, sosyal durumun iyileştirileceğini belirtti. Ayrıca Kazakistan’da günümüzde kişi başı milli gelirin 13 bin dolar olduğuna işaret ederek, 2050 yılına kadar dünyanın en gelişmiş 30 ülkesi arasına girme hedeflerini aktardı.

Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Nazarbayev’in Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde temel 5 reformdan söz ettiğini hatırlatarak, bunların yürütülmesi için Nazarbayev’in ‘Yenileşme Yönündeki Ulusal Komisyon’ kurulmasını önerdiğini dile getirdi.

'ŞEFFAF VE HESAP VERİCİ DEVLETİN KURULMASI'

Söz edilen feformlar arasında ‘şeffaf ve hesap verici devletin kurulması’ maddesi olduğuna da işaret eden Tüymebayev, bu konuda şöyle dedi: "Bunun için de devlet organları yöneticilerinin hesap verme uygulamasının geliştirilmesi, devlet organları ile veliliklere bağlı sosyal danışmanların rolünü güçlendirerek karar verilmesi sürecinin şeffaflığının sağlanması, yurttaşlık cemiyet temsilcilerinin bölgelerde bütçe kaynaklarının tahsisine katılmasının sağlanması dahil edildiğinde yurttaşlık bütçelerinin dahil edilmesi, devlet organlarına şikayette bulunma sisteminin daha da olgunlaştırılması ve toplumda kendi kendini düzeltme hususlarının geniş olarak dahil edilmesinin sağlanması."

Büyükelçi Tüymebayev, gerçekleştirilen seçimlerin Kazakistan’ın ekonomik kalkınmasının ve siyasi istikrarın devamının teyid edilmesi açısından önemli bir gelişme olduğunu sözlerine ekledi.