İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Al Jazeera Arap kanalının dün gece Suriye Ordusu’nun kullandığı varil bombalara yönelik yayınladığı videoyla ilgili basın açıklaması yaptı. Dışişleri Bakanlığı’nın resmi internet sayfasında yayımlanan basın açıklamasında Devlet Başkanı Beşşar Esed, yalan söylemekle suçlandı.

Yazılı açıklamada, “Yeni yayınlanan videolar, Devlet Başkanı Esed'in bütün inkarlarına rağmen; Suriye ordusunun, varil bombalarını ve fark gözetmeden bütün silahları sivillere karşı kullandığını kanıtlamaktadır.” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Philip Hammond ise yayımlanan görüntülerle Esed'in varil bombalarına ilişkin yalanlarının ortaya çıktığını belirtti. Hammond, “Videolar gösteriyor ki, Suriye Ordusu bu korkunç silahları sivillere karşı gelişigüzel ve ayırt etmeden kullanıyor. Aylardır Suriye’deki okul ve hastanelerin bombalanarak binlerce vatandaşın ölümesine tanıklık ediyoruz.” dedi.

Hammond, Birleşmiş Milletler’in Suriye’den bu saldırıları sona erdirmesini talep etmesine rağmen Esed’in uluslararası öfkeye dönüşen bu durumu göz ardı ettiğini vurguladı. Dışişleri Bakanı Hammond, İngiltere’nin bu suç eylemlerine dahil olanlara hukuki yaptırımlar uygulanması için çalışacağını ve kurtarma ekipleriyle saldırılara maruz kalan sivillere yardım ve desteğinin devam edeceğini açıkladı.

Al Jazeera kanalının dün akşam yayınladığı videonun, Suriye Ordusu’ndaki askerler tarafından cep telefonlarıyla kaydedildiği belirtiliyor.