İngiltere’de genel seçimler için oy verme işlemlerinin bitmesine az bir süre kaldı. TSİ 00.00'da sandıkların kapanmasının ardından oy sayımına geçilecek. Resmi sonuçların ise yarın öğleden sonra açıklanması bekleniyor.

İngiltere'de genel seçimler için vatandaşlar bugün yerel saatle 07.00’dan (TSİ 09.00) itibaren gelecek 5 yılda kendilerini yönetecek hükümeti belirlemek üzere sandık başındaydı. Sandıkların kapanmasına yarım saatten az zaman kaldı. Genel seçimler için oy verme işlemi yerel saatle 22.00’da (TSİ 00.00) sona erecek. Hemen ardından da sandıklar açılarak oy sayımına başlanacak. Resmi sonuçların ise 8 Mayıs Cuma günü öğleden sonra açıklanması bekleniyor.

İngiltere’de yaklaşık 50 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor. Ülkede genel seçim için seçmenler ayrıca posta yoluyla da oy kullanabiliyor. 2010 genel seçimlerinde kayıtlı seçmenin yüzde 65’inin sandık başına gittiği, yüzde 15’inin ise posta yoluyla oy kullandığı; bu seçimlerde de bu verilerin benzer olacağı tahmin ediliyor.

Ülke genelinde okullarda, sosyal merkezlerde, kiliselerde seçimler için yaklaşık 50 bin sandık kuruldu. Kurulan sandık yerleri arasında çamarşırhane, barlar ve hatta bir okul aracının olması ise dikkat çekti.

Öte yandan siyasi liderler de bugün aday oldukları bölgelerde oy kullanarak son kez seçmenine seslendi. Başbakan ve Muhafazakar Parti Başkanı David Cameron, Oxfordshire’daki oy kullanma istasyonuna eşiyle birlikti gitti. Cameron, oy kullanmadan önce sosyal medya hesabından seçmene "Miliband ve İskoç Ulusal Partisi'nin iktidara gelip ekonomimizi mahvetmelerin önüne geçmek; güçlü ve istikrarlı bir hükümet ve benim cuma günü yeniden başbakan olarak ekonomi planını sürdürmemi istiyorsanız Muhafazakarlara oy verin." dedi.

Ana Muhalefet İşçi Partisi Lideri Ed Miliband de Kuzey İngiltere'de eşiyle birlikte gittiği sandık başında, "Sadece az sayıda imtiyazlı insan için değil tüm çalışanları düşünecek, gençlerimize bir gelecek inşa edecek ülkeyi kurma şansımız bugün var." şeklinde konuştu.

Seçimin kilit partisi olması beklenen İskoç Ulusal Partisi (SNP) lideri Nicola Sturgeon ise Glasgow'da oy kullandı. Sturgeon, "İskoçya için harekete geçeceğiz, ulusal politikanın daha iyi olması için Birleşik Krallık genelinden halkla ittifakalar yapacağız." dedi.