Terör örgütü IŞİD, Suriye'nin Türkiye sınırına 3 kilometrelik mesafede bulunan Jarabulus'un dış dünya ile bağlantısını kesti. İlçenin sınırını boydan boya mayınla döşeyen IŞİD militanları, geçişlere izin vermiyor. Jarabulus'taki savaş mağdurları sınırın diğer ucunda bulunan akrabalarıyla sadece telefonla görüşebiliyor. Görgü tanıklarının iddialarına göre, Türkiye sınırından geçmek isteyen bir çok kişi de mayınların kurbanı oldu. Jarabulus'ta kalanlar için şehir açık bir cezaevi haline geldi.

Jarabulus, Suriye'nin Halep şehrine bağlı ve Gaziantep'in Karkamış ilçesine sınır komşusu olan küçük bir ilçe. Türkmen ve Arap nüfusun yaşadığı bu ilçe, terör örgütü PKK'nın bu ülkedeki uzantısı olan YPG'nin kontrolünden çıktıktan sonra bir başka terör örgütü olan IŞİD'in hakimiyetine geçti. IŞİD tehdidinden dolayı kapanan Karkamış Gümrük Kapısı'nın ardından Suriyelilerin geçişine uzun bir süredir izin verilmiyor.

Jarabulus'ta 5 evi bulunan ve şimdi Karkamış'ta olan Muhammed, sınır hattının her tarafının mayınlarla dolu olduğunu anlatıyor: "Ne onlar gelebiliyor, ne biz gidebiliyoruz. Karşıda akrabalarımız var. Onlar da korkuyorlar. IŞİD militanları yakaladığını kesiyor. Ben de mecbur kaçtım. Orada 5 evim vardı. Şimdi burada ne iş olsa yapıyorum." diye konuşuyor.
İbrahim Halil de arkadaşı Muhammed ile aynı sıkıntıyı yaşıyor: "Aileler, çocuklar Jarabulus'ta mahsur kaldı. Biz de karşıya geçmek istiyoruz ama korkudan yapamıyoruz. Kafa kesiyorlar. Jarabulus şu an harap bir vaziyette."

BOMBALANAN EVİNİN KARŞISINDA DRAM YAŞIYOR

Jarabulus sınırında yaşanan sıkıntıları anlatan Suriyelilerin IŞİD korkuları büyük bir paniğe dönüşmüş. Yaşadıkları problemleri anlatan Suriyelilerden çoğu isimlerinin yazılmasından çekiniyor ve fotoğraflarının çekilmesine müsaade etmiyor. Bunun sebebini de halen karşıda akrabalarının bulunmasını ve az da olsa karşıya tekrar geçebilme ihtimallerini gösteriyorlar.

IŞİD ablukasında kalan ve büyük bir yıkım yaşayan ailelerden biri de 7 çocuklu Fatma ve Halid çifti. Çiftin, sınırın hemen 300 metre ilerisinde 3 katlı bahçeli bir evleri bulunuyor. Fakat IŞİD bombardımanı evi harabeye çevirmiş. Sınırdan görülen bu evin hemen karşısında bir köy evine sığınan 7 çocuklu aile tek göz odada yaşam mücadelesi veriyor. Gözleri, sınırın karşısındaki evlerini görüyor ancak bir adım bile atamıyorlar. IŞİD'den zarar görme endişesi nedeniyle de görüntü vermiyor Fatma Hamed. Evlerinin bombalandığını söyleyip şunları ifade ediyor: "Bizim evimiz buradan görülüyor. IŞİD bombalar yağdırdı ve başımıza yıkıldı. Bütün eşyalarımızı da yağmaladılar. Şimdi ise karşıya geçemiyoruz."