Şerbetli tatlılar arasında enfes tadıyla büyük bir beğeni toplayan istiridye tatlısı, özellikle iftar menüsü hazırlamaya çalışan ev hanımları tarafından yoğun bir şekilde araştırılıyor. Malzemeleri yapılışı ve lezzetiyle dikkat çeken istiridye tatlısı, sofralarının vazgeçilmezi haline gelecek. Peki istiridye tatlısı nasıl yapılır? Şerbetli tatlıları seviyorsanız ve iftar menünüzü tatlandırmak istiyorsanız, işte tüm detaylarıyla istiridye tatlısı tarifi, malzemeleri ve püf noktaları…

İSTİRİDYE TATLISI TARİFİ MALZEMELERİ

İftar menünüzde yer verebileceğiniz, kıyır kıyır enfes tadıyla dikkat çeken istiridye tatlısı tarifi için gerekli olan malzemeler aşağıdaki gibidir:

Hamuru için:

2 adet yumurta

2 su bardağı un

1 su bardağı irmik

250g tereyağı

1 su bardağı çekilmiş ceviz

3 yemek kaşığı tahin

1 paket kabartma tozu 

Şerbeti için:

3 su bardağı su

3 su bardağı toz şeker

Çeyrek Limon suyu

İSTİRİDYE TATLISI NASIL YAPILIR?

Öncelikle şerbet hazırlanır Bir tencereye su ve toz şeker koyulur ve ara ara karıştırılarak şekerin erimesi sağlanır. Orta ateşe alınan şerbete kaynama başlaması durumunda altı kısılır ve 10 dakika daha pişmesi için bekletilir. Daha sonra limon suyu ilave edilir ve 5 dakika daha kaynatılarak ocağın altı kapatılır. Şerbet soğuması için ayrılır. Ardından istiridye tatlısının hamuru hazırlanır. Hamur için uygun bir yoğurma kabı içerisine oda sıcaklığındaki tereyağı, yumurta ve tahin koyulur. Malzemeler el yardımıyla karıştırılır.

Karışımın içine irmik ve çekilmiş ceviz eklenerek hamur yoğurmaya başlanılır. Kabartma tozu ve un da ilave edilerek yoğurma işlemine devam edilir. Ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir. Daha sonra hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak el ile yuvarlanır ve hafifçe bastırılarak yassı bir görünüm kazanması sağlanır. Hamurun üzerine çay bardağının ağız kısmı ile çizikler atılır. Ucu el yardımıyla hafifçe daraltılır ve istiridye şekli verilir. Şekillendirilen hamurlar pişirme kağıdı serilmiş olan bir fırın tepsisine dizilir.