Bafra ilçesine bağlı Sarıköy mahallesinde ikamet eden ve uzun yıllardan bu yana büyükbaş hayvancılık yapan Hasan Şenkal, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın verdiği destekle aldığı 50 adet simental ırkı inekten günlük bin litre, yıllık ortalama 350 bin liralık süt geliri elde edeceğini söyledi.

Bafra Kaymakamı Halis Arslan'ı çiftliğinde ağırlayan Şenkal, devletin katkıları ile ithal edilen sığırların hem et, hem de süt basımından son derece verimli olduğuna dikkat çekti. “Uzun yıllardan bu yana büyük baş hayvancılık ile uğraşıyorum." diyen Şenkal, Avusturya’dan Ağustos ayı içerisinde ithal edilen 50 adet Simental ırkı gebe düve aldığını bu 18-20 aylık yaş aralığında olan bu düvelerin 4-7 aylık arası gebe olduğunu söyledi. Kendilerine verilen bilgiye göre bu hayvanların ortalama canlı ağırlıklarının 600 ila 650 kg civarında olduğunu ifade eden Şenkal, "Bu hayvanlar iki doğum arasındaki sağım süresi genelde 300 gün olup ortalama 650 litre süt verdiği belirtiliyor. Erkek hayvanlar düzenli beslendiğinde 1000 kg kesim ağırlığına rahatça ulaştığı söylendi. Doğacak hayvanlar saf ırk olduğu için erkek buzağılar günümüz piyasasında 4000 TL kadar alıcısı bulunmaktadır." diye konuştu.

İşletmelerde doğumlar tamamlandıktan sonra günlük bin litre süt sağmayı planladıklarını ifade eden Şenkal, "Saf ırk Simental sığırlar Türkiye’de nadir bulunduğu için damızlık değeri yüksek bir ırktır ve bölgemiz hayvancılığına katacağı değer önemlidir. Düvelerin işletme teslim maliyeti 4 bin euro civarında olup Avusturya’nın Reid kasabasında damızlık birliği kanalıyla satın alınmıştır.” dedi.

Bafra Kaymakamı Halis Arslan Avusturya’dan gelen 50 adet ineğin bulunduğu alanı gezdi, Şenkal'in güzel bir yatırımla diğer çiftçilere örnek olacak tesis kurduğunu belirterek başarılar diledi.