Kazakistan, Dünya Ticaret Örgütü’ne(DTÖ) üyelik müzakerelerini tamamladı.
Kazakistan’ın , DTÖ’ye üyelik müzakerelerini sürdüren çalışma grubu bugün Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında Kazakistan’ın müzakereleri başarıyla tamamladığını duyurdu.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, DTÖ ile sürdürülen başarılı müzakerelerin ardından ulusa sesleniş konuşması yaptı.
Kazakistan’ın DTÖ’nün 162.ci üyesi olacağı müjdesini veren Nazarbyev, bunu tarihi bir olay olarak nitelendirdi.

-DÜNYANIN EN BÜYÜK EKONOMİLERİ KAZAKİSTAN’I TANIDI

Dünyanın en büyük ekonomilerinin Kazakistan’ın uluslarası hukuka uygun ve elverişli bir yatırım iklimine sahip ticaret politikalarını tanıdıklarını belirten Nazarbayev, bu vesileyle Kazakistan ekonomisinde yeni ufukların açılacağını kaydetti. Kazak şirketlerinin dış pazarlara erişim imkanının yanında müşterilerin de mal ve hizmet açısından büyük bir seçim imkanına kavuşacağını dile getiren Nazarbayev, bu karardan sonra Kazakistan’ın yerli ve yabancı yatırımcılar için daha cazip hale geleceğini vurguladı.
Kazakistan’ın ticaretinin yüzde 90’nını DTÖ’ye üye ülkelerle olduğunu hatırlatan Nazarbayev, bu kararın Kazakistan için yeni sanayi ve iş imkanı manasına geldiğini belirtti.

-KAZAKİSTAN KÜRESEL EKONOMİNİN BİR PARÇASI

DTÖ’ye katılımın Kazakistan açısından iyi bir başarı olduğunu söyleyen Nazarbayev, Ülkesinin küresel ekonominin ayrılmaz bir parçası olarak tanınmasının bir zafer olduğunu kaydetti. Bu süreçte hükümet ve komisyonların sabırla ve istekle çalışmalarını sürdürdüğüne değinen Nursultan Nazarbayev, Kazakistan’ın ulusal çıkarlarını koruyarak DTÖ ile müzakereler gerçekleştirdiğini vurguladı.
Kazakistan’ın iş dünyasına vaat ettiği hiçbir destekten vazgeçmeyeceğini de hatırlatan Nazarbayev, uluslararası kurallara uyarak yerli üreticilerin DTÖ çerçevesinde rekabet etmeyi öğreneceğini ve bir dünya markası olma yolunda tecrübe toplayacaklarını belirtti. Kazakistan'ın DTÖ ile müzakereleri yaklaşık 19 yıl sürdü.