Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Altın Kemeri efsane başpehlivan Ahmet Taşçı’dan sonra kimseye nasip olmadı.

Yağlı güreşlerin olimpiyatı olarak sayılan Kırkpınar’da bir gün mücadele etmek her pehlivanın hayali. Bu hayalini gerçekleştirenlerin ise en büyük hayali Kırkpınar’da üç kez üst üste başpehlivanlık kürsüne çıkarak altın kemerin ebedi sahibi olmak. Cumhuriyet tarihinde dört kişi bu hayalini gerçekleştirdi. Ordulu Mustafa Bük, Karamürselli Aydın Demir, Denizlili Hüseyin Çokal ve Karamürselli Ahmet Taşçı. En son Ahmet Taşçı’nın 1997 yılında aldığı altın kemere yaklaşan başpehlivan oldu ancak onlar da son yıllarında rakiplerine yenilerek hayallerini gerçekleştiremedi.

Ahmet Taşçı’dan sonra Antalyalı Ali Gürbüz, 2011-2012-2013 yıllarında Kırkpınar başpehlivanı olarak altın kemerin sahibi oldu. Ancak Gürbüz’ün sevinci uzun sürmedi. Yapılan testlerde kanında doping maddesine rastlanılan Gürbüz’den altın kemer geri alındı. Ayrıca 3 yıl Kırkpınar yağlı güreşlerinden men edildi.

Geri alınan altın kemer ise 2013 yılının ikincisi olan Antalyalı İsmail Balaban’a verildi. Böylece Balaban ilk kez çıktığı başpehlivanlık kategorisinde altın kemerin geçici sahibi oldu. Balaban ikinci yılında finale kadar yükseldi. Ancak rakibi Fatih Atlı’ya yenilen Balaban hayalinden uzaklaşmış oldu.