Kremlin Ekonomi Danışmanı Andrey Belousov, 2015’de Rusya Ekonomi Bakanlığı’nın beklentilerinden daha fazla gayri safi milli hasılada küçülme beklediğini, bu oranın yüzde 3,5-4 civarında olacağını açıkladı.

Belousov, “İkinci yarıda neler olacağını tahmin etmek gerekirse, düşüşün yüzde 3,5-4 civarında olacağını bekleyebiliriz.” dedi.

Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev ise Rusya’da ekonomik durumun üçüncü çeyrekte iyileşeceğini, 2015 sonunda yüzde 2,6-2,8 civarında bir küçülme beklediklerini ifade etmişti.

Rusya’da ekonomik resesyonun üstesinden gelmek için 2016’da en az yüzde 4 büyüme rakamının yakalanması gerektiğine dikkat çeken Belousov, “Maalesef ekonomik yapıda gerekli değişimi gerçekleştiremezsek, 2016’da yüzde 1-2 büyüme ancak sağlanabilir.” uyarısında bulundu.

Rusya’da otomobil, emlak sektöründe olumlu gelişmeler olduğunu, tüketimin istikrarlı hale geldiğini, bunun perakende sektörü açısından düşüşün durması anlamına geldiğini kaydeden Kremlin Danışmanı, yatırım sektörü açısından daha az iyimser olduğunu söyledi.

Bütçe açığı ile ilgili de konuşan Belousov, “Rusya ya bütçe açığını artıracak ya da giderleri kısacak. İş dünyası üzerindeki vergi yükünün artırılması ise kısa vadede zor…” değerlendirmesinde bulundu. Belousov’a göre 2019’dan önce vergi artışları üzerinden ek bütçe geliri sağlamak mantıklı değil.