CHP Antalya Milletvekili Devrim Kök, Türkiye’de turizm sektörünün yaşadığı sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla TBMM Başkanlığı'na Meclis araştırması önergesi verdi.

Seçim bölgesi Antalya'nın ekonomisinin bel kemiğini oluşturan turizm sektörünün Türkiye ekonomisine yılda 40 milyar dolar kazandırdığını, istihdamın yüzde 9'unu karşıladığını, sektör bileşenleriyle birlikte Türk turizminin 6 milyon kişinin geçim kaynağı olduğunu belirten Devrim Kök, 2015 yılı verilerinin Türkiye turizmi ve ekonomisi açısından olumlu geçmediğini, büyük sorunlar yaşayacağını kaydetti. Yılın ilk yarısında sadece Antalya'ya gelen turist sayısında yüzde 9 düşüş yaşandığını hatırlatan Kök, "Bu durum, yıl sonu itibariyle olumsuz etkilerinin daha büyük olacağını şimdiden gösterdi. 2016 ve 2017 yıllarında da devam edeceği öngörülen bu kriz, sadece turizmcileri değil tüm ekonomiyi de etkileyecektir." dedi.

Kök önergesinde, kur dalgalanmaları ve siyasal gerginliklerin yaşandığı Rusya ve çevresindeki gelişmeler ile Türkiye'nin güney sınırındaki savaş ve kaos ortamının turizm açısından risk oluşturduğuna değinerek, sektörün bu yıl 5 milyar dolar gelir kaybı beklentisi içinde olduğuna işaret etti. Kök, "Türk turizm sektörü bugüne kadar yaşanan tüm sıkıntıları kendi çabasıyla aşmasına rağmen bugün gelinen noktada turizmcilerimizin sorunları artarak devam etmekte, kısa sürede çözüm üretilemezse hem ülke ekonomisi açısından hem de sektör açısından telafisi mümkün olmayan olumsuz sonuçların ortaya çıkması kaçınılmaz olacaktır." uyarısında bulundu.