Bu yıl 9.’su gerçekleştirilen uluslararası '7 Kıta 7 Renk Kültür Festivali' renkli ve anlamlı görüntülere sahne oldu. Çeşitli ödüllerin verildiği festivalde başarı ödülü alan Kuzey Irak’lı Kimya Bölümü son sınıf öğrencisi Dernakh Raouf Esmael, mezun olunca Kuzey Irak’a geri döneceğini ve en büyük gayesi olan Türk ve Kürt halklarının kardeşliğinin pekişmesi için çalışacağını söyledi.

Dünyanın farklı ülkelerinin renklerinin bir araya gediği 7 Kıta 7 Renk Uluslararası Kültür Festivali’nde eğitim gören öğrenciler kendi milli danslarını, şarkılarını, kıyafetlerini ve yemek kültürlerini sergileme fırsatı buldu. Festivale Cezayir Başkonsolosu Bahia Lebcir, Uganda Milli Eğitim Bakanı Mulindwa İsmael, Ekvator Başkonsolosu Cristina Hidalgo, Endonezya Başkonsolosu Abdullah Hariadi Kusumaningprang, Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tankut Yalçınöz, Büyükçekmece Belediye Bşk. Yrd. Reşit Oral ve ünlü belgeselci Nebil Özgentürk, Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros, ünlü spiker Ceren Bektaş gibi isimler katıldı.

"OĞLUM BARIŞ KÖPRÜLERİ KURACAK"

7 Kıta 7 Renk Festivali’ne katılan öğrencilerin başarı hikayeleri de oldukça ilginç. Fatih Üniversitesi’ne lisans eğitimi için Kuzey Irak’tan gelen Dernakh Raouf Esmael, önceleri ailesinin Türkiye’ye gelmesine karşı çıktığını söyledi. Esmael, "Liseyi bitirdikten sonra dünyadaki üniversiteleri araştırmaya başladım. Sonra Fatih Üniversitesi’nde karar kıldım ancak ailem karşı çıktı. Israrlarımla ailemi Türkiye’ye getirdim. Üniversiteyi gezdik bilgi aldık. Babam çok hassas biridir. İkna etmek güç oldu ama şimdi o da bu kararı verdiği için çok mutlu." dedi. Irak’tan oğlunun mezuniyeti için gelen Ferhan Hanım da 4 sene önce çocuğunu Türkiye’ye göndermek istemediğini ama şimdi çok gururlu olduğunu anlatarak, "Buradaki insanları görünce fikrim değişti. Oğluma eğitim veren tüm hocalarına teşekkür ediyorum. İnşallah oğlum Türk ve Kürtler arasında barış ve sevgi köprüleri kuracak." ifadelerini kullandı.

"BİRBİRİMİZİ ASLINDA TANIMIYORUZ"

Üniversite eğitimi boyunca Türkiye’de yaşadığı ilginç olaylara da değinen Esmael, Türk ve Kürt halklarının bin yıla yakın bir süredir aynı coğrafyada yaşadığını vurguladı. Esmael, "İstanbul’da yaşarken biri Diyarbakırlı biri Trabzonlu iki arkadaşım vardı. Akşam yemeği yapacaktık. Biri tutturdu ‘tırşik’ yapacağım diğeri ise ‘türlü.’ Sonra anladık ki iki yemekte aslında aynı yemek. Biz bu kadar birbirimize benziyoruz ancak son dönemlerde bazı halklarımız arasında olmasını arzu etmediğimiz olaylar, kırgınlıklar oldu. Mezun olduktan sonraki en büyük hayalim ülkeme dönmek ve kardeşliğimizin pekişmesi için çalışmak." şeklinde düşüncelerini ifade etti.

Fatih Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Fuat Özbekli, 21. yüzyılın en büyük sorunlarından biri olan diyalogsuzluk ve ötekileşme sorununa dikkat çekti. Özbekli, "Diyalogsuzluk sorunu farklı kültürlere sahip olan insanların, kendilerine yabancı olan diğer kültürlere karşı uzak durmalarına sebep olmuştur. Bu durum ise dünya barışını zedelemektedir. 7 Kıta 7 Renk Kültür Festivali insanların, farklı kültürlerde ve farklı ülkelerde yaşıyor olsalar dahi, onların barış içerisinde, kardeşçe aynı zeminde beraberce yaşayabileceklerini göstermeyi amaçlıyor. 7 Kıta 7 Renk Kültür Festivali organizasyonu ülkemizdeki ve dünyadaki birçok sorunun diyalogla çözülebileceğini göstermekle beraber öğrencilerimizin kendilerini ifade edebilmelerine de imkân sağlıyor." dedi.

"ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERİMİZ ÜLKEMİZİ TEMSİL EDİYOR"

Fatih Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhit Mert de festival için "20 yıllık eğitim yaşamım boyunca bu kadar farklı kültürden insanın bir arada yaşadığına şahit olmamıştım. Bu bizler için bir gurur kaynağıdır esasında. Üniversitedeki uluslararası bu özellik bizim uluslararası üniversiteler liginde başarılı olmamızı kolaylaştırıyor. Üniversitemiz yurt dışında kabul görüyor ve mezunlarımız iyi yerlerde ülkemizi temsil ediyor." açıklamasını yaptı.

Açılış töreninde Afrika dans gruplarının gösterileri seyircilerden büyük alkış aldı. Balkan öğrencilerin şarkı dinletileri, Kazakistan ve Kırgızistan komuz gösterileri, 7 Kıta 7 Renk Kültür Festivali resmi şarkısının öğrenciler tarafından seslendirilmesi izleyenlere keyifli dakikalar yaşattı. Ayrıca törende yabancı uyruklu bölüm birincisi öğrencilere onur ödülleri verildi. Festival boyunca sanatçılar Fettah Can, Mehmet Erdem ve Orhan Ölmez en güzel şarkılarını 'Bir Dünya Üniversitesi' öğrencileri seslendirdi. Ayrıca festivale medya dünyasından da önemli isimler katıldı. Usta Belgeselci Nebil Özgentürk, TV Programcısı Ceren Bektaş ve Sinema Eleştirmeni Nedim Hazar’a 'Uluslararası Kültür ve Sanat Ödülü' verildi.