Kahramanmaraş Kültür Sanat Derneği, Kahramanmaraş Kültür Sanat Evi Derneği (KÜSEV) ve Kahramanmaraş Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (KAFSAD) ile ortaklaşa organize edilen gezilerin 6.sına dernek üyeleri ve aileleri katıldı.

Dernek üyeleri ilk olarak Süleymanlı'da, Ermeni isyanlarında pusuya düşürülen, Jandarma Tabur Komutanı Binbaşı Hacı Mehmet Bey'in şehitliğini ziyaret etti. 

Burada Kahramanmaraş Kültür Sanat Derneği Başkanı Abdulhakim Eren tarafından tarihte Ermeni Sorunu ve Zeytun isyanı ile ilgili bilgi verildi. 

Burada bulunan sanat yapıları hakkında bilgiler veren Oğuz Alp Paköz, köprülerin restorasyonundan memnun kaldıklarını, ancak, aslına sadık kalınarak yapılmadığından dolayı da üzüntü duyduklarını belirtti. Ayrıca Süleymanlı'da bulunan tarihi hamamın çökmek üzere olduğunu belirterek acilen aslına uygun olarak restore edilmesi gerektiğini söyledi. 

Sonrasında Süleymanlı Köy'ünde bulunan  Osmanlı döneminde inşa edilmiş tarihi 15. yüzyıla dayanan Katarma Köprüsünü ve yine 15. yüzyılda Osmanlının inşa ettiği Kanlı Köprü'ye uğrayan grup daha sonra Anadolu üzerinde emelleri bulunan dış güçlerin tahrikleri sonucu, Tarihte emsali görülmemiş bir vahşeti sergileyen Ermeni çeteleriyle mücadelede sonucu Süleymanlı'da şehit olan Jandarma Binbaşı Süleyman Bey ve beraberinde şehit olan 25 erin mezarlığına uğradı. 

Gezi ekibi tekrar yola çıkarak Ilıca'da  kahvaltı yaptıktan sonra, rotayı Ceyhan nehrinin kısıldığı ve  tabiat harikası olan Savruk Şelale ve Mağrasına çevirdi. Buradaki 1 saatlik gezinti ve fotoğraf çekiminden sonra, ekip Kısık kanyonuna geçti. Kısık kanyonunda  yaklaşık  2 saatlik yürüyüş ve tırmanış yapıldı.

Burada Prof.Dr. Kadir Saltalı'nın bölge coğrafyasının oluşumu hakkında verdiği bilgiler katılımcılar tarafından büyük bir ilgiyle dinlendi.

Katılımcılar arasında bulunan Turizm altyapı birliği başkanı ve Kahramanmaraş Kültür Sanat Platformu Derneği yönetim kurulu üyesi Mehmet Temizdemir Kısık Kanyonunun yapılan ve yapılmakta olan((HES)  Hidro Elektrik Santralleri ile tanınmaz hale geldiğini, bakir Kısık Kanyonundan eser kalmadığını ve ceyhan vadisinin adeta yeniden formatlandığını ifade etti , Bu arada Kahramanmaraş turizmi için önemli bir yer tutan ve gezinin de önemli duraklarından olan Savruk Mağarasının yıkılmış hali katılımcılar arasında derin üzüntüyle karşılandı. Kahramanmaraş'ın bir değeri daha yok olmuş ve biz buna tanıklık ediyoruz diyen Mehmet Temizdemir HES lerin ülke kalkınmasındaki önemini anladıklarını ama çoğrafyanın bu denli hoyratça tahribatına da göz yummamak gerektiğini belirtti.

BİLSEK yönetim kurulu başkanı Mehmet Köşk Kahramanmaraş'ı tanıma ve tanıtma adına yapılan bu gezilerin BİLSEK tarafından projelendirildiğini fakat bu projeye ruh veren esas unsurların Kahramanmaraş coğrafyası, tarihi, kültürü ve insanı hakkında esaslı analizde bulunan Kültür Sanat Derneği Başkanı Abdulhakim Eren, Kültür Sana t Evi Derneği başkanı Oğuz Alp Paköz Beyler olduğunu,  gezilip görülen yerlerin KAFSAD Dernek başkanı Mehmet Kırmızıkaya ve değerli KAFSAD üyesi fotoğraf sanatçıları tarafından fotoğrafları ile kayıt altına alınmasının geleceğe  kayıt düştüğünü söyleyerek geziye katılımları ile destek veren herkese teşekkür etti.

Dönüş yolunda yapılan değerlendirmede, Hacı Mustafa Köyü Malik Ejder Eğitim Kültür Kalkınma Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanı Abdulgaffar POLAT,"Özellikle Amerika'da Fransa'da yaşayan Ermeniler, Osmanlı'nın Ermeni tehciri sırasında masum Ermenilere katliam yaptıkları iddiasını dünya gündemine taşıyarak parlamentolarda kararlar aldırmaya, cezai müeyyideler içeren kanunlar çıkarmaya çalışmaktadırlar.Kendilerine göre "soykırım" yapıldığının kesin olduğunu, yapılan "soykırıma" karşı çıkanların da cezalandırılması gerektiğine yönelik yasa tekliflerini her yıl çeşitli ülkelerin parlamentolardan geçirmeye çalışmaktadırlar, buna da muvaffak olmaktadırlar. Sözde  "Ermeni soykırımı müzeleri ve enstitüleri" kurmaktadırlar. O dönemde Ermeniler tarafından Türkiye'nin bir çok yerinde yapılan Türk katliamlarının yapıldığı yerlerden birisi de Süleymanlı'dır. Bizler de haklı olduğumuz halde kara propaganda nedeniyle haksız duruma düşmekteyiz. Burada Ermeniler tarafından gerçekleştirilen isyanı(kalkışmayı), yapılan katliamları ve verilen şehitleri kendi çocuklarımıza en ince ayrıntılarına kadar anlatmak durumundayız." dedi.