Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, HDP’nin barajları yıktığını, şimdi suyun nereye akacağını tartıştıklarını söyledi.

HDP Adana İl Örgütü’nün Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosu’nda düzenlediği Nevruz kutlamalarında konuşan Ertuğrul Kürkçü, Türkiye’yi iktidar ve muhalefet olarak yönetmeye alışanların HDP’nin yükselişinden endişe duyarak ‘AKP ile anlaştılar’ şeklinde dedikodular ürettiğini söyledi. HDP’nin barajları yıkmaması için yalanın, iftiranın, sahtekarlığın hiçbirinin eksik edilmediğini ifade eden Kürkçü, "Ama onlara buradan söylüyoruz. Beyhudedir çabanız. HDP çoktan barajları yıktı. Şimdi suyu nereye akıtacağımızı tartışıyoruz. 7 Haziran günü Türkiye yeni bir hayata ulaşacak. HDP bugünün anamuhalefet partisi Meclis'e girerken, gelecek yılların iktidarının temelini atacak. Biz barış yapmak için, özgürlüğü elde etmek için herhangi bir sermaye hükümetine muhtaç değiliz, kendi hükümetimizi kurmak, kendimizi yönetmek, kendi kendimizin efendisi olmak barış talebimizin merkezindedir. Barış, halkın egemenliğinin aynı şeydir. Halkın egemenliği olmadan barış, barış olmadan halkın egemenliği olmaz. O nedenle bizim ortaya çıkardığımız umuda karşı konuşanlara hep birlikte şunu söyleyelim; AKP ile anlaştılar diyenlere açıkça söylüyorum, siz anlaştınız. 12 yıldır onları bizim başımıza siz musallat ettiniz. AKP ile birlikte sizden de kurtulacağız." şeklinde konuştu.

Konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile hükümete yüklenen Kürkçü, HDP, Abdullah Öcalan ve Kandil’i birbirine düşürmek isteyen Tayyip Erdoğan ve hükümetin gelinen süreçte birbirine düştüğünü söyledi. Hükümet ve Tayyip Erdoğan’ın, barışın eşitlik olmadan, özgürlük olmadan sağlanamayacağı gerçeğiyle yüz yüze kaldığını ifade eden Kürkçü, sözlerine şöyle devam etti: "Hükümet ve Tayyip Erdoğan, şimdi barışı sürüncemede bırakmak, Kürt halkının taleplerini ertelemek, ötelemek ve barışı sadece bir mezar sessizliği olarak anlamak için halka yaptıkları çağrıların, baskıların, aldatmaların bir çare olmadığını görünce ister istemez birbirlerine düşüyorlar. Bu süreçte HDP’yi, Abdullah Öcalan’ı, Kandil’i birbirinin karşısına koymak için ellerinden geleni artlarına koymayanlar şimdi kendileri birbirlerine düştüler. Tayyip Erdoğan hükümete, hükümet Tayyip Erdoğan’a karşı barış sürecini kullanarak iktidarlarını, egemenliklerini sürdürebileceklerini düşünüyorlar. Onlara buradan açıkça hayır diyoruz, hayır, barışı kendi iktidarınız için kullanamazsınız."

'EKSİK OL TAYYİP ERDOĞAN'

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde Kürtlere yönelik ‘Neyiniz eksik?’ şeklindeki çıkışına da tepki gösteren Kürkçü, "Acı günler çabuk unutuluyor olabilir ama neyin eksik olduğunu tekrar sayayım, 3 bin köy ve mezra eksik, 2 milyon insan eksik, her evden bir genç kadın veya bir genç erkek eksik, bunlar telafi edilmedikçe asla ve asla hakiki barışa ulaşmış olmayacağız. Bugün Adana’yı, Mersin’i, İzmir’i, Aydın’ı, İstanbul’u, Ankara’yı dolduran ve oralara hayat taşıyan Kürtler, o topraklarda doğmamışlardır. Doğdukları toprakları terke zorlandılar. Doğdukları köylerde, yaşadıkları mezralarda, ilçelerde özgürce yaşarken, kendi hayatlarını sürürken, bir gece yarısı yataklarından kaldırıldılar, yağmurlu gecelerde, karlı gecelerde sokaklara atıldılar, sürüklendiler, dövüle dövüle köylerinden kovuldular, evleri, hayvanları, mezraları yakıldı. Bunların hepsi eksik. Bu eksikler tamamlanacak. O yüzden bizler orada kendi sarayında halkın sırtından, halkın kasasından çaldığı milyarlarla yaptığın sarayından neyin eksik diyemezsin. Her şeyimiz eksik. Ama bir şeyin eksikliğinden hepimiz memnun olacağın. Eksik ol Tayyip Erdoğan, sen eksik ol." ifadelerini kullandı. Kürkçü ayrıca CHP seçmenine de seslenerek şöyle dedi: "Eğer siz HDP’nin yanında durursanız, HDP sizin sadık bir hizmetkarınız olacaktır. Umutlarınızı, bürokratlara, sermaye sahiplerine devretmek zorunda değilsiniz. Halklar burada."

Öte yandan kutlamalarda Nevruz ateşi yakıldı. Ateşi, Adana’da geçtiğimiz günlerde faili meçhul bir saldırıda hayatını kaybeden Azadiya Welat Gazetesi’nin dağıtıcısı Kadri Bağdu’nun ailesi yaktı. Terör örgütü elebaşının Nevruz mesajının okunduğu kutlamalarda, Kobani’de IŞİD'e karşı savaşırken ölen Kürtlerin aileleri de birer konuşma yaptı. HDP'nin Adana milletvekili adayları da kamuoyuna tanıtıldı.