Mehmet Kuruçay, şehir merkezinde herhangi bir fay olmadığı için artçı depremin olmadığını belirterek, "Kahramanmaraş'ın merkezinde deprem üretecek, enerji biriktirecek bir fay yok" dedi.

Kahramanmaraş İstanbul Teknik Üniversitesi Mezunları Derneği Başkan Yardımcısı Jeoloji Mühendisi Mehmet Kuruçay, son günlerde sosyal medyada dolaşan ’Şehir merkezinde fay var mı?’, ’Kahramanmaraş’ı büyük bir deprem bekliyor mu?’ gibi konulara açıklık getirdi. Kuruçay, insanların aklında oluşan yanılgıları düzeltmek ve bilimsel gerçekleri paylaşmak amacıyla açıklamalarda bulundu.

Kahramanmaraş'ın şehir merkezinde deprem üretecek potansiyelde bir fayın olmadığını vurgulayan Kuruçay, "Kahramanmaraş'ın bulunduğu yer merkez ve içerisini alan şaryaj kuşağı dediğimiz Ahır Dağı hattı üzerinde. Buradaki faylar bindirme faylar, tarihi kısa bindirme faylar ve bunların deprem üretmesi mümkün değil. Ayrıca Kahramanmaraş'ın merkezinde fay zonu oluşturarak sakının bandı veya tampon bölge ilan etmek de o kadar saçma sapan bir şey” şeklinde konuştu.

Kahramanmaraş Pazar Sabahı Depremle Uyandı! Kahramanmaraş Pazar Sabahı Depremle Uyandı!

Kuruçay, Kahramanmaraş'ın meydana gelen depremlerde etkilenen bir bölge olduğunu ancak şehir merkezinde bir fayın oluşmasının beklenmemesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, uygun olmayan alanlar hakkında yapılan mikro bölgeleme çalışmalarını da eleştirerek, bilimsel bir temeli olmayan bu uygulamaların yanıltıcı olduğunu belirtti.

Kahramanmaraş'ta yaşanan depremler sonrasında oluşan artçı sarsıntılarla ilgili bilgi veren Kuruçay, "6 Şubat depremleri üzerinden hem Doğu Anadolu, hem de Çardak fay üzerinde 60 bine yakın artçı kaydedildi. Bu artçıların içinde iki büyük deprem yaşadık. Büyük deprem niteliğinde 4-5 büyük artçılar yaşadık ama Kahramanmaraş şehir merkezinde bir tane artçı deprem yok. Hatadan dönmek erdemdir” ifadelerini kullandı.