Şehit oluşunun 100. yılında yayınlanan kitapta Türk Kurtuluş Savaşı’nın baş döndürücü hikayesi, kahraman Yıldırım Kemal’in örnek mücadelesiyle birlikte sunuluyor.
Yıldırım Kemal, İzmirli bir vatanseverdi. Güzel İzmir’in Yunan ordusu tarafından işgal edilmesi üzerine silahlı mücadeleye atıldı.” Parola Vatan, İşaret Namus” diyen kahramanlarla birlikte Kuvâ-yi Milliye müfrezelerine katıldı. Ege’de kurulan ilk cephelerde vuruştu. Defalarca yaralandı, vatan toprağını kanıyla ıslattı. Her seferinde daha büyük bir azimle cepheye döndü. Mustafa Kemal’in ordusunda İnönü savaşlarında çarpıştı. Sakarya Meydan muharebesinde ve sonra Büyük Taarruz’da İzmir aşkıyla dövüştü. Kızılelma’ya günler kala, şehitlik mertebesine vardı. Mezarı, Anadolu’nun küçük bir köyünde, ismini taşıyan istasyondaki mütevazı bir şehitlikte bulunuyor.

photo1654423937 (1)
Cevdet Cantürk: “ Eseri ortaya koymak için pek çok araştırma yapmam gerekiyordu. Kütüphanelerin tozlu raflarında sararmış kitap sayfalarında, yıllardır açılmamış arşiv dosyalarında onun izlerini aradım. Savaşın yapıldığı tarihi alanları defalarca adımladım, onun geçtiği yerlerde anlatılan folklorik öyküleri dinledim. Bu kadarla yetinemezdim; Büyük Taarruz sahasındaki asırlık ağaçları, dere ve tepeleri, bir dağın doruğundan ötedeki ovanın nasıl göründüğünü Yıldırım Kemal’in gözünden incelemeye gayret ettim. Bugün Yıldırım Kemal ismini taşıyan küçük bir istasyonun kenarında vatan bekçiliğini manevi varlığıyla sürdüren bir kahramanın eşsiz anısını geleceğe taşımak istedim. İnanıyorum ki, onun hikayesi bayraklaşacak, Türkiye onun aziz hatırasını bağrına basacak.”

Fahrettin (Altay) Paşa/ Dönemin Süvari Kolordusu Komutanı: “Bu muharebe olurken Akçaşar tepesinde bulunuyordum. Zayıf ve hastalıklı olması sebebiyle evvelce Konya hastanesine göndermiş olduğumuz genç Teğmen Yıldırı Kemal ansızın karşıma çıkıverdi ve “taarruz haberini alır almaz trene atladım ve geldim” dedi. Her vakit karargah arkadaşlarına neşe saçan bu İzmir çocuğunu takdirle karşıladım ve muhafız süvari bölüğünde vazife görmesini söyledim. O bana cevap olarak, “ kılıcımı sallayarak İzmir’e en önde girmek isterim. Beni en ilerideki bir alaya göndermenizi rica ederim” dedi. 2. Tümen’e, oradan da Küçükköy’de savaşmakta olan 2. Alay’a gönderildi. 2 saat sonra elim bir haber, bu vatan yavrusunun Küçükköy istasyonuna hücum ederken şehit düştüğünü bize bildirdi.”

Prof. Dr. Oktay Yivli; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi
“Popüler tarih araştırıcısı Cevdet Cantürk “Yıldırım Kemal” adlı anlatısında önemli gün ve anlar üzerinden Kurtuluş Savaşı’nın bir bakıma güncesini tutuyor. Roman tadındaki bu eser üzerinden okur, Cumhuriyet’in hangi zorlu koşullardan sonra kurulduğunu öğreniyor. Cevdet Cantürk’ün başarısı; kuru, didaktik bir tarih bilgisi vermek yerine Kurtuluş Savaşı’nın nirengi noktalarına ait canlı sahneler sunmasıdır. Bu anlara ait ayrıntılar, renkli mekân betimlemeleri, gerçek portreler ve eylemler anlatının sahihliğini ortaya koyuyor.”