Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal’ın CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısına İzmir’den milletvekili adayı olabileceği haberini yaptık iki gün önce…



Anayasa değişikliği için Mecliste yeterli koltuk sayısına ulaşmak isteyen Ak Parti, milletvekili adaylık listesini hazırlarken hiç kimsenin beklemediği hamleler yapıyor.


Zayıf olduğu yerlerde güçlü isimlerle daha fazla milletvekili çıkarma arayışı içinde.


Mahir Ünal’da Ak Parti’nin güçlü isimlerinden biri. Hatta en güçlü 5 isminden biri diyebiliriz.


Zaten Ak Parti’nin kalesi olan Kahramanmaraş gibi bir şehirden aday olması Ak Parti açısından pek bir şey değiştirmez… Bu yüzden Ak Parti’nin Mahir Ünal’ı  daha zayıf olduğu bir ilde değerlendirmeyi düşünmesi mantıklı.


Öncelikle ifade etmeliyim ki, Mahir Ünal’la tüm ilişkim karşılaştıkça selamlaşmaktan ve kısa kısa muhabbet etmekten ibaret.


Ak Parti’deki etkin görevinden dolayı pek “Kahramanmaraş milletvekili” sayılmaz bazılarınca. Buna rağmen halkın içinde diğer milletvekillerimizden daha çok görmüşlüğüm vardır.


Yani iddia edilenin aksine hiç de halka uzak bir isim değildir.


İlk dönemlerdeki azgın suratlı halini bırakalı da hayli zaman olmuştur. Zaman geçtikte tebessüm ederken çekilen fotoğraflarının sayısı oldukça artmıştır. 


Hitabeti çok güçlüdür. İkna kabiliyeti yüksek bir isimdir. 


Ve aslında iyi bir Kahramanmaraş milletvekilidir. Bir grup başkanvekili olarak yoğun işlerinin arasında şehrimize geliş sıklığı da küçümsenmeyecek kadar çoktur.



Halkın arasına diğer milletvekillerimizden çok daha fazla girmiştir.




Tüm bunları neden yazdım.


Mahir Ünal’ın “İzmir’den aday olabileceği ihtimalini” yazar yazmaz gelen inanılmaz ağır yorumlar beni şaşırttı da ondan.


“Güzel bir habermiş” “Kahramanmaraş’a ne hayrı olmuşmuş” “Giderse üzülmeyeceklermiş”



Elbette herkes istediği gibi düşünmekte serbesttir. Kimsenin özgür iradesine ket vuracak durumda değiliz.


Ancak…


İktidarın en güçlü isimlerinden birine sahip olan Kahramanmaraş halkının, sanki hizmetlerin aksamasında hiçbir kabahati yok.


Sanki Mahir Ünal giderse her şey güllük gülistanlık olacak.



Uzun zamandır vurguladığım bir şey var...


“Kahramanmaraş’ın değişiminin ve dönüşümünün tek ve ilk şartı zihniyet değişikliğidir”



Bu şehrin temel sorunu milletvekilleri değildir, bunu artık çok iyi biliyorum. Birbirini çekemeyen, birlik beraberlik içinde olamayan, eleştirilerini sohbet ortamlarında ya da klavye başında yapan ama eleştirdiği kişi karşısına geldiğinde el pençe divan duran vatandaş daha mı az suçlu.


Bu şehrin temel sorunları konusunda duyarsız kalan iş adamlarımız tamamen masum mu?


Bir makama oturduktan sonra Kahramanmaraş’a bir daha yönünü dönmeyen bürokratlarımız… Şehrimizin sorunlarını dillendirmede oldukça beceriksiz davranan muhalefetimiz…



Herkes masum, Mahir Ünal suçlu öyle mi?




Yarın “Mahir Ünal Gaziantep’ten aday olacak” diye bir haber yapsak sizce Gazianteplilerin tepkisi ne olur?


Hüseyin Çelik’i bağırlarına basan Gazianteplilerden söz ediyorum. Hani her dönemde mutlaka 1,2,3,4 bakan çıkaran, seçim bittiği günün sabahı iktidarıyla muhalefetiyle Gaziantep için tek yumruk olan Gaziantep halkını diyorum.


Gaziantep halkı Mahir Ünal’ı da bağrına basmaz mı? İktidarın en güçlü isimlerinden birine daha, yakın olmanın keyfini çıkarmazlar mı?




Mahir Ünal’ı çok yakından tanımıyorum.


Ama mesela onunla ilgili fikir edinmemi sağlayacak bir anekdot…


Haber46’nın öncülüğünde başlatılan “Hedef 12 Şubat 2020: Kurtuluşun 100. yılında Kahramanmaraş” projesiyle ilgili bilgi verdiğim Mahir Ünal çok heyecanlanmış ve bana “Bu toplantılara mutlaka bende katılmak istiyorum” demişti. “Bu konuda yapacağınız çalışmalara her türlü desteği vermeye hazırım…”



Mahir Ünal’ın iyi niyetli yaklaşımına rağmen, projeye siyasileri dâhil etmeme kararımızdan dolayı kendisini toplantılarımıza davet edemedik. Ancak yaklaşımı ve heyecanıyla bizi sevindirdi.



...


Bu arada oturun sayın lütfen. 2007 – 2011 yılları arasında Kahramanmaraş’a kaç bakan geldi? Bir de 2011’den sonra kaç bakan geldi ona bakın?


Kahramanmaraş’ta bu dönemde yapılan çalıştayların tamamında Mahir Ünal imzası vardır? Göksun yolunun bitmemesinin suçlusu Mahir Ünal değildir ama, projenin değiştirilmesi ve standardının yükseltilmesinde Mahir Ünal imzası vardır?


Hiç şüphesiz tüm eksikliklerine rağmen Kahramanmaraş milletvekillerinin en başarılı ve güçlü ismidir Mahir Ünal. Kendisinden yeteri kadar faydalanamadık Kahramanmaraşlılar olarak… 


İşbirliği yapmayı, istemeyi, proje üretmeyi, el sıkmayı, gönül almayı
bilmiyoruz çünkü. Seçim bittiği gün tek bir yumruk olamıyoruz. “Önce Kahramanmaraş” diyemiyoruz.


Biliyorum, telefonlarıma bile cevap vermeyen bir siyasetçi hakkında yazdıklarım için “yalakalık” suçlamasıyla karşı karşıya kalacağım.  Ama ben Allah’tan korkarım…


Fikirlerinin büyük kısmına katılmadığım, belki fikri olarak çok az ortak yönümüz olan Mahir Ünal bu şehir için büyük bir şanstı, geçtiğimiz 4 yılda değerlendiremedik.


Görünen o ki, önümüzdeki seçimde de Kahramanmaraş milletvekili olarak Mecliste yer alacak ve muhtemelen –defalarca yanıldığımız için artık yazmaktan korkmaya ve utanmaya başladım- bakan olarak kabinede yer alacak.


Türkiye’nin en büyük mozaik alanı Germenicia’nın gün yüzüne çıkarılması için “Kültür Bakanlığı”nın desteğine ihtiyacımız var. Bir Kültür Bakanımız olsa kötü mü olur?


Başbakan seçim kampanyası için Kahramanmaraş’a geldiğinde “bakanlık” sözünü güçlü ve dirayetli bir şekilde kulağına haykırsak..


Ama biz onu yapmayız biliyorum. Meydanları dolduran on binler olarak Başbakanımızı coşkuyla karşılar ve sevgiyle uğurlarız. Başbakanımızdan hiçbir şey istemeyiz, rekor oyla bağlılığımızı gösteririz ama 4 yıl boyunca da milletvekillerimizi eleştirmeye devam ederiz. 




Ben bu şehrin sorunlarını çok iyi bildiğimi ve iyi tahlil ettiğimi iddia ediyorum. Kahramanmaraş’ı çok iyi tanıyan insanlarla beraberim çünkü uzun zamandır. 


Kahramanmaraş’ın eğitimde, ekonomide, turizmde, sağlıkta bulunduğu konumu üzüntüyle karşılıyorum. Belediye Başkanlarımızdan da milletvekillerimizden de daha fazla hizmet bekliyorum.


Yapılan hiçbir hizmeti yeterli görmüyorum. Bu şehrin çok daha fazlasını hak ettiğini biliyorum.


Bunun için milletvekillerine de, belediye başkanlarımıza da, iş adamlarımıza da, bürokratlarımıza da, sivil toplum kuruluşlarımıza da, yerel basınımıza da, amirimize de, memurumuza da, dahası vatandaşlarımıza da kırgınım…





Bu arada sahi…


Mahir Ünal’ı İzmir’e verelim tamam, peki yerine kimi alalım... Biz köhnemiş zihniyetimizi değiştirmedikten sonra Başbakanımız olsa ne yazar…


Kimse kusura bakmasın… Suçu başkalarına atma kolaycılığıyla bir yere varamıyoruz…



Denedik, olmuyor…

- - - -