Manisa Büyükşehir Belediyesi Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, abonelik işlemlerinde Zorunlu Deprem Sigortası’nın talep edilme nedenine ilişkin açıklamalarda bulundu. Afet Sigortaları Kanunu hükümleri gereğince, mesken aboneliklerinde deprem sigortası yaptırmanın zorunluluk olarak yer aldığını vurgulayan MASKİ, bu yolla vatandaşların olası bir depremde görecekleri zararın tazmin edilmesi açısından önemli bir uygulama olduğunu belirtti.
MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Şehnaz Başaran, Abone İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından su abonelik işlemleri sırasında zorunlu deprem sigortasının olduğunu gösterir belge istenilmesi konusunda kamuoyunu aydınlattı. 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu’nun 11. Maddesinde “zorunlu deprem sigortasının kapsamına giren binalar ve bağımsız bölümlerle ilgili olarak yaptırılan su ve elektrik abonelik işlemlerinde, zorunlu deprem sigortasının varlığı ilgili kuruluşça kontrol edilir." hükmünün yer aldığını belirten MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Şehnaz Başaran, bunun yasal bir zorunluluk olduğunun altını çizdi. İlgili kanun gereği, tapu kaydında kullanım şekli mesken olarak belirtilen binaların deprem sigortası yaptırmak zorunda olduklarını açıklayan Başaran, zorunlu deprem sigortasının olası bir depremde karşılaşılabilecek her türlü zararın devlet tarafından karşılanmasının teminat altına alan bir uygulama olduğunu belirtti.
“Keyfi bir uygulama değil, yasal bir zorunluluk”
Konuyla ilgili açıklama yapan MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Şehnaz Başaran, “Yeni su aboneliği yaptıran vatandaşlarımızdan abonelik için gerekli belgeler arasında deprem sigortası istememiz, sanıldığının aksine, bizim MASKİ olarak koymuş olduğumuz bir uygulama değildir. İlgili kanun hükmü su aboneliklerinde bu belgenin talep edilmesini bir zorunluluk olarak düzenlemiştir. Ayrıca söz konusu sigorta, aslında vatandaşlarımızın yararına olan da bir uygulamadır. Bu sigortayı yaptıranlara, yaşayacağımız herhangi bir depremde, evlerimizin göreceği depremden kaynaklı hasarlar, poliçelerinde belirtilen limitler dahilinden akit olarak devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu açıdan bakıldığında bu uygulama, bir zorunluluk olmasının yanı sıra, normal şartlarda sigorta yaptırmayacak olanların bu teminat kapsamına dahil olmasını sağlayacak faydalı bir düzenlemedir” şeklinde konuştu.