Mazlumder Gaziantep İl Başkanı Sabri Sayan, terör protestolarında yaşanan üzücü görüntülerin yaşanmasını istemediklerini belirterek, “Akl-ı selimin ortadan kalktığı, hamasi duyguların aklı ve feraseti bastırdığı bu olayları kınıyoruz.” dedi. İtidal uyarısı yapan Sayan, “Yanıbaşımızdaki iç savaşlardan ders almak ümidiyle herkesi ve her kesimi sağduyulu olmaya davet ediyoruz.” dedi.

İl binasında düzenlenen basın toplantısında son günlerde yaşanan olayları değerlendiren Sayan, ülke olarak büyük bir şiddet sarmalının içine yuvarlanıldığını söyledi. Yaşanan çatışmaların beraberinde Doğu ve Güneydoğu’nun bazı şehirlerinde olağanüstü hâl şartlarını aratmayacak bir uygulamayı getirdiğini savunan Sayan, “Sokağa çıkma yasakları sebebiyle insanlar günlük ihtiyaçlarını karşılayamamaya başlamış ve çatışmada hayatını kaybeden bir çocuk ailesi tarafından günlerce derin dondurucuda bekletilmek zorunda kalmıştır. Çözüm süreci boyunca 'Ülke olarak bir daha 90’lı yılları yaşamayız' sözlerinin ise ne kadar romantik ve gerçekten uzak olduğu ise bir kez daha görülmüştür. Hatta devlet ve PKK arasındaki bu restleşmenin gerek siyasal iktidarın gerekse de HDP’li bazı bazı yetkililerin halkları karşı karşıya getiren provakatif dili Türk ve Kürt halkını ilk defa fiilen karşı karşıya getirerek sivil bir çatışmanın zeminini oluşturmaktadır. Bu vesile ile çatışan her iki tarafın çatışmaları bir an önce durdurmaları elzemdir.” diye konuştu.

Son günlerde sokaklarda yaşanan olaylara vurgu yapan Sayan, “Batı illerinde sokak eylemleri sırasında savaşın tarafı olmayan Kürt vatandaşlara yönelik saldırılar gerçekleşmiş, işyerleri yakılmış, mevsimlik işçiler ve inşaat işçileri saldırıya uğramıştır. Akl-ı selimin ortadan kalktığı, hamasi duyguların aklı ve feraseti bastırdığı bu olayları kınadığımızı belirtmek isteriz. Bazı medya organları ve siyasilerin hedef göstermesi ile HDP il merkezleri ve genel merkezine birçok saldırı gerçekleşmiştir. Polis tarafından göz yumulan ve engellenmeyen bu saldırıların toplumsal gerilimi sokak çatışmalarıyla keskinleştireceği tehlikesini bir kez daha hatırlatmak isteriz.” ifadelerini kullandı.

Sayan açıklamasını şöyle sürdürdü: “Yerelde tüm yetkililerin ve genelde tüm siyasilerin kullandıkları savaş dilinden derhal vazgeçmesi ve güvenlik görevlilerinin linç olaylarına gereken tedbirleri alması gerektiğini önemle hatırlatıyoruz. Aksi takdirde savaşın toplumsal sonuçlarının tahmin edilemeyecek bir boyuta varabileceği, etnik linçlerin etnik çatışmalara dönüşebileceği bilinmelidir. Yanı başımızdaki iç savaşlardan ders almak ümidiyle herkesi ve her kesimi sağduyulu olmaya davet ediyoruz.”

Toplantıya, Mazlumder GYK Üyesi Hüzeyin Kurşun ile Abdurrahim Çelik de katıldı.