7 Haziran seçimlerine göre yaklaşık yüzde 7 oranda oy kaybına uğrayan MHP, Osmaniye'de birinciliği AK Parti'ye kaptırdı. Partililerce beklenmeyen ve hayal kırıklığına yol açan seçim sonuçları Osmaniyeliler tarafından farklı yorumlara neden oldu.

- Şehit cenazeleri ve yerel yönetim faktörü

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Osmaniye Aktif Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Akdeniz Gazeteciler federasyonu Başkan Yardımcısı Ali Cihangir, 7 Haziran seçimleri sonrasındaki gelişmelerin ve MHP'nin politik duruşunun Osmaniye'de partiye oy kaybı yaşattığını savundu.

Son aylarda baş gösteren terör olaylarında Osmaniye'nin 9 şehit verdiğini hatırlatan Cihangir, "Her şehit cenazesinde halk Sayın Bahçeli'yi görmek istedi. MHP liderinin şehit cenazelerine katılmamasının oy kaybına neden olan etkenlerden biri olduğu ve yerel yönetimlerde beklenilen başarıyı gösterilememiş olmasının bu sonucu doğurduğunu düşünüyorum" dedi.

- Tabanda sorgulanma kaçınılmaz

Yerel gazete sahibi ve radyo programcısı Mustafa Düzenli de, önceki seçimlere oranla MHP'nin oylarında önemli düşüş meydana geldiğini belirterek bu sonucun parti tabanında sorgulanmasının kaçınılmaz olduğunu ileri sürdü.

Düzenli, "Osmaniye'de Devlet Bahçeli adının arkasına sığınan, nasıl olsa burası Bahçeli'nin memleketi diyerek seçim çalışmalarına rakipleri kadar ağırlık vermeyen, 7 Haziran sonrası süreci doğru yönetemeyen bir MHP vardı. AK Parti ile arasında yaklaşık 33 bine yakın fark çıktı, kimse böyle bir sonuç beklemiyordu. AK Parti'nin çabaları karşılığını verdi. Yerel medyayı, sosyal medyayı teknolojinin tüm imkanlarını çok aktif şekilde kullandılar ve başarıya ulaştılar" diye konuştu.

- Her ilden lider çıkmıyor

Osmaniye'de ortaya çıkan sonucun siyasilerin öngöremediği şekilde farklı sonuçlandığını belirten Şükrü Tozluklu ise, "MHP, 7 Haziran seçimi sonrası takındığı tavırları ve siyasi pozisyonunun gerekçelerini halka yeterince anlatamadı. Kentte meydana çıkan sonuç herkesi şaşırttı" dedi.

Tozluklu şunları söyledi:

"Daha önceki seçimlerde Milliyetçi Hareket Partisi ile AK Parti arasındaki oy farkı hiç bu kadar olmamıştı. Bir önceki seçim sonuçlarına göre MHP il genelinde yüze 7 oranında oy kaybederken AK Parti yüzde 7 oyunu arttırdı. Bu sonuç Bahçeli'nin memleketi MHP'de hayal kırıklığına yol açtı, AK Parti açısından ise önemli bir zafer olarak değerlendirildi. Nihayetinde burası bir lider memleketi, lider de her ilden çıkmıyor. Osmaniyeli partililerin Bahçeli'nin koltuğunu sarsacak bir durumu ortaya koyacaklarını ön görmüyorum."

Osmaniyelilerin Bahçeli'nin arkasında duracağına inandığını söyleyen Muttalip Altun da, "İlimizden 4 milletvekili çıkıyor ancak bir genel başkan her ilden çıkmıyor. Bu sonuçların bir tepki olduğunu ve Osmaniyelilerin Bahçeli'ye sahip çıkacağını düşünüyorum" ifadesini kullandı.