5 Ekim 2013’te isimsiz bir ihbarla depolarına baskın yapılarak ‘bandrol yok’ gerekçesiyle yayınlarına en konulan dönemin Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan’a mahkemeden şaşırtıcı bir ceza geldi. Mimar Ali Hakkan’a 10 ay hapis cezası verildi, seçme ve seçilme hakkı elinden alındı, mesleki kısıtlama getirildi. Bu karara göre Hakkan, mimarlık ofisi açamayacak, mimarlık fakültelerinde ders veremeyecek, kamuda çalışamayacak, şantiye şefliği bile yapamayacak. Cezalar alt sınırdan verildiği için işleme konmayacak ancak ikinci bir suç işlenmesi durumunda geçerli olacak.
Dava sonucunu değerlendiren Hakkan, “Bu karar benim tümüyle baskı altına alınmam, tüm haklarımın elimden alınması demek. Kararla bundan sonra hareketlerime kısıtlama getirilerek, sınırlandırılmam amaçlanıyor.” ifadelerini kullandı. 2013 yılının Ağustos ayında da Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin yönetim kurulu toplantılarının yapıldığı salonda dinleme cihazı bulunmuştu.

'AOÇ ÖZELİNDE YÜRÜTÜLEN MÜCADELE NEDENİYLE SİYASİ BİR KARAR VERİLDİ'

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamuoyunda daha çok Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazilerine Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Ankapark yapılma sürecinin en başından beri yürüttüğü mücadeleyle biliniyor. Şube’nin deposuna 5 Ekim 2013 Ekim tarihinde polis tarafından baskın yapılarak yayınlara el konuldu. Bandrolsüz kitap basıldığı gerekçesiyle yapılan baskın sonrası açılan davada dün önemli bir karar alındı. Ankara 1. Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi’nde görülen davada dönemin Şube Başkanı Ali Hakkan, 10 yıl hapis cezası aldı, 5 yıl süreyle seçme ve seçilme hakkı elinden alındı, mesleki kısıtlama getirildi. Ali Hakkan, bundan sonra serbest mimarlık yapamayacak, mimarlık ofisi açamayacak, üniversitelerde okutman olarak mimarlık dersleri veremeyecek, kamuda çalışamayacak, şantiye şefliği dahi yapamayacak. Cezası 5 yıl süreyle ertelenen Hakkan, en ufak bir suç kapsamına giren fiilde bulunması halinde cezası uygulamaya konacak. Herhangi bir kitlesel eylemde gözaltına alınması ve suç isnadı durumunda da ceza alabilecek.

'MİMARLAR ODASI’NA GÖZDAĞI VERİLİYOR'

Mahkeme kararını değerlendiren Ali Hakkan, “Adeta tüm haklarım elimden alınıyor, gözdağı veriliyor, hareket etmem imkansız hale getirilmek isteniyor.” dedi. Davanın bir tarafı olmadığını kaydeden Hakkan, “Normalde bandrol uygulaması nedeniyle Kültür Bakanlığı’nın taraf olması beklenir, ancak olmadı. Şikayetçi kim belli değil, davanın karşı tarafı yok. O dönem de yaptığımız açıklamalarda başbakanlık kurumlarının, belediyelerin, bakanlıkların bastırdıkları kitaplarda da bandrol uygulamasının olmadığını göstermiştik. Kanun çıktıktan sonra bandrol uygulaması geriye doğru işletilerek depomuza baskın yapıldı, dava açıldı ve şimdi karar çıktı. Özellikle AOÇ özelinde yürüttüğümüz mücadele nedeniyle siyasi bir karar verildiğini düşünüyorum.” diye konuştu.

'ORTADA AÇIK BİR TEHDİT VAR'

Mimarlar Odası yöneticilerinin iş yapamaz hale getirilmek istendiğini kaydeden Şube’nin mevcut Başkanı Tezcan Karakuş Candan da “Bu normal bir ceza değil, adeta gözdağı. Kim işlerimizi bozarsa sonu böyle olur der gibi. Ortada açık bir tehdit var.” değerlendirmesinde bulundu.