Mısır'da çok sayıda bakanın adının yolsuzluğa karışması üzerine Başbakan İbrahim Mehleb'in istifasının ardından görevlendirilen Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Şerif İsmail yeni hükümeti kurdu. Başbakan Şerif İsmail ve kabine üyeleri Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin önünde yemin etti.

Mısır'da İbrahim Mehleb hükümeti, Tarım ve Ziraat Bakanı Salah Hilal'in 'rüşvet ve yolsuzluk' soruşturmasından tutuklanmasının ardında 12 Eylül'de Sisi'ye istifasını sunmuştu. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Sisi, yeni kabineyi kurma görevini Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Şerif İsmail'e verdiğini açıklamıştı. Bugün Abdulfettah Sisi'nin önünde yemin ederek görevine başlayan hükümette eski 17 bakan görevini korurken kabinede 16 bakanın ise değiştirildiği görüldü. Yeni oluşturulan kabinede dışişleri, savunma, maliye, yatırım ve içişleri bakanları yerlerini korurken, Başbakan İsmail'den boşalan petrol bakanlığına Mısır Petrol İşletmeleri Müdürü Tarık El-Mualla getirildi. Kurulan yeni kabinenin 'seçim hükümeti' görevini göreceği de açıklandı.

Geçtiğimiz hafta Mısır basını, Sisi'nin yolsuzluğa karışan hükümeti istifaya zorladığını yazmıştı. 9 bakanın, tarım arazilerini yandaşlarına imara açarak rüşvet aldıkları ileri sürülmüştü. Şimdiye kadar devam eden 'rüşvet ve yolsuzluk' soruşturmasında 17 kişi tutuklandı. Tutuklanıp hapse atılanlar arasında Tarım Bakanı Salah Hilal ile birlikte bir milletvekili, bakanlıklarda görev yapan üst düzey 13 bürokrat ve iki işadamı bulunuyor.

MISIR'DA MİLLETVEKİLİ SEÇİMLERİ 18 EKİM'DE BAŞLIYOR

Mısır'da Temmuz 2013'teki askeri müdahaleden itibaren yaklaşık iki yıldır parlamento seçimleri yapılamıyordu. Geçtiğimiz ay sonu Yüksek Seçim Kurulu, 18-19 Ekim'de ilk tur, 21-22 Kasım'da da ikinci tur olmak üzere seçimlerin yapılacağını duyurmuştu.