Dünyaca ünlü Mısırlı mütefekkir Prof. Dr. Zağlul en-Neccar 81 yaşında hayatını kaybetti. Mısır’ın Tanta kentinde 1933 yılında dünyaya gelen Neccar, Kahire Üniversitesinde dini ve siyasi ilimler bölümünden 1955’te birincilikle mezun oldu. Doktorasını İngiltere’de yer bilimleri üzerine yapan Zağlul en-Neccar, 38 yaşında Jeoloji üzerine Profesörlük unvanını aldı. Sırasıyla başta Mısır olmak üzere Yemen, Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan, ABD ve İngiltere’de üniversitelerde yıllarca derslere giren Neccar, 'Kur'an ve Bilimsel Mucizeleri' üzerine ciddi bilimsel araştırmalar gerçekleştirmişti.

Sayısızca uluslararası sempozyum ve konferanslara katılan Zağlul Neccar, birçok kişinin İslam’a girmesine vesile olmuştu. İslamın yanlış anlatıldığını savunan Neccar, batıdaki islamofobinin oluşmasında suçu yine Müslümanlarda buluyordu. Neccar, 2010 yılında Türkiye’de Yeni Ümit Dergisi'nin düzenlediği, ‘Kur’an ve Bilimsel Hakikatler’ sempozyumunda bu konuya şöyle değinmişti: “Kur'an'daki ilmî hakikatleri konuşarak onun her çağa seslendiğini ortaya koymuş olacağız. Eğer Kur'anî hakikatler hakkıyla anlatılabilirse barış yeniden tesis edilir. Batı'daki İslam'a dönük yanlış algılar da ortadan kalkabilir. İslamofobi korkusunu da ancak bu şekilde yıkabiliriz. Türkiye'nin, tarihî misyonuna sahip çıkıyor olması da bize umut veriyor”

Son olarak İngiltere’deki Galler Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Zağlul el Neccar, onlarca kitap yazmış ve bunların bir çoğu diğer dillere çevrilmişti. Özellikle dünyada ‘Tefsiru el-Ayati et-Tekviniye’ en fazla rağbet gören kitapları arasında yer alıyor. Türkiye’ye de bir çok kez ziyarette bulunan Neccar, son dönemde İslam aleminin düştüğü durumdan muzdarip olduğu biliniyordu.