Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, "Arzumuz bu Meclis'in içerisinde yeni bir maceraya girilmeden, hemen erken seçim hesabı yapılmadan uygun bir koalisyonun hızlı bir şekilde çıkartılması" dedi. MHP dışındaki tüm partileri ziyaret eden Olpak, “Türkiye’nin önümüzdeki süreçte beklenen hepimizin gördüğü koalisyon süreci içerisinde siyasi partilerimizin yapıcı bir tutum içerisinde olduğunu görmek bizi memnun etti.” diye ekledi.

MHP dışında Meclis’e giren bütün partileri ziyaret eden MÜSİAD heyeti, son olarak da bugün HDP’yi ziyaret etti. MÜSİAD heyeti HDP Genel Merkezi'nde HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile görüştü. Görüşmenin arından Nail Olpak, çıkışta bekleyen gazetecilere açıklama yaptı.

Olpak’ın ilk değerlendirmesi, tüm ziyaretleri hakkında oldu: “Biz seçim sonrasında oluşan atmosferi MUSİAD olarak değerlendirdikten sonra hem yönetim kurulumuz hem de başkanlarımızla bunu dört siyasi partimizin genel başkanı ya da ilgili yöneticileriyle ve koalisyon sürecinde etkin bir görevi olduğu için Sayın Cumhurbaşkanımızla paylaşmanın doğru olduğunu düşünüp beş kurumdan da randevu istemiştik. Şu ana kadar bu görüşmelerden dördünü gerçekleştirdik. Son bir yerden haber bekliyoruz.”

Ardından HDP ile görüşmelerini aktaran MÜSİAD Başkanı, “Şunu memnuniyetle ifade etmek isterim ki biraz önce de HDP Eş Başkanı ve diğer yetkilileriyle birlikteydik. Bugünkü görüşmeden sonuçta, Türkiye’nin önümüzdeki süreçte beklenen hepimizin gördüğü koalisyon süreci içerisinde siyasi partilerimizin yapıcı bir tutum içerisinde olduğunu görmek bizi memnun etti. Süreci tıkayan taraf olmayı da arzu etmiyorlar. Elbette bu ilkelerinden vazgeçmek anlamında değil; ama ilkeleri ile birlikte yapıcı bir sürecin olacağını görmek bizleri memnun etti. Çünkü bugün bakıldığında Meclis’te 4 siyasi partinin ciddi bir şekilde oy oranı ve milletvekili sayısıyla temsil edilmiş olması onlara hem görev hem de bir sorumluluk veriyor. Onlar da bu sorumluluğun farkında olduklarını açık bir şekilde ifade ettiler.” dedi.

MÜSİAD olarak arzularının “Bu Meclis’in içerisinden yeni bir maceraya girmeden hemen erken seçim hesapları yapmadan uygun bir koalisyonun hızlı bir şekilde çıkartılması” olduğunu söyleyen Olpak, “Hızlı çıkartılmasının altında yatan sebeplerden bir tanesi de uzayan süreç içerisinde devlet mekanizmalarının kamu kurum ve kuruluşlarındaki işleyin aksamamasını sağlamaktır. Bugün itibariyle Türkiye ekonomisi hala güçlü bir noktadır. Bir sarsılma içerisinde olmaması bizi son derece sevindirmektedir. Ama bunu çok uzun süreye yaymanın da doğru olmayacağı kanaati içerisindeyiz.” diye ekledi.

Olpak, “Görüşlerimizi ifade ediyoruz ancak bu görüş ve ifadelerimiz koalisyonun kimler arasında ve ne şekilde yapılacağı anlamında bir detayı içermiyor. O elbette siyasetin kendi iç dinamiklerinin ortaya koyması gereken alanlardan bir tanesidir. Bugünkü son görüşmemizi de bu şekilde tamamladık. Bugün veya bir başka zamanda son bir siyasi partiyle görüşme talebimiz var. Oradan da cevap alırsak biz bu turlarımızı tamamlamış olacağız. Elbette daha sonra hükümet programı ile ilgili iş aleminin beklentilerini bugüne kadar olduğu gibi her zaman dile getirmeye de devam edeceğiz.” diye kaydetti.

MHP İLE NEDEN GÖRÜŞMEDİLER?

Bir gazetecinin “MHP’den olumlu ya da olumsuz dönüş olmadı mı?” şeklinde soru sorduğu Nail Olpak, “Arkadaşlarımız görüşüyorlar. Programlarının yoğun olduğunu bize bir haber verileceğini söylediler. Elbette kendi takdirleridir. Şu anda benim onlar için bir yorum yapmam doğru olmaz.” cevabını verdi.

MÜSİAD AKP-MHP KOALİSYONUNDAN YANA İDDİALARINA CEVAP VERDİ

Bir başka gazetecinin “MUSİAD’dan AKP-MHP koalisyonundan memnun olunacağına dair bir açıklama olmuştu. Bu görüşmeler sonrasında fikrinizde revize var mı?” sorusuna cevaben de Olpak şöyle konuştu: “Şimdi o açıklama mıydı neydi isterseniz birkaç defa söyledim; biz geçtiğimiz Perşembe günü genel merkezimizde çok geniş bir istişari toplantı yaptık. Sonra da çok önceden 6 ay önceden planlanmış bir toplantıyı Cuma ve Cumartesi günü Eskişehir’de gerçekleştirdik. Şube başkanlarımızla yaptığımız bu toplantının ne şekilde bir eğilim oluşturduğu sorulduğu için bir televizyon kanalında böyle cevap verilmişti. Ama bu cevabı vermiş olmamız bizim bir koalisyon diktesi veya çalışması içinde olduğu anlamına gelmez ve bunu yanlış buluruz. Çünkü siyasetin iç mekanizmasına müdahale gibidir. Yine o açıklama ile cevap vereyim size: Bizim oradaki istişaremize katılan şube başkanlarımız ve yöneticilerimizin söylediklerinin içerisinde şu anki tablo içerisinden bakıldığında AK Parti ile MHP arasında bir koalisyonun belki daha kolay yürüyebileceği, AK Parti ile CHP arasında yapılacak bir koalisyonun daha geniş tabanlı olabileceği, AK Parti arasında yapılacak bir koalisyonun da pekala mümkün olabileceği şeklinde görüşler vardı. Biz bunun üçünü de dile getirdik. Ama bazen yansımalar çok farlı oluyor. Tekrar etmek istediğim husus şudur: Bu bizim o istişarelerde dile getirilen görüşlerdir. Ama MUSİAD olarak herhangi bir koalisyon senaryosunu ortaya dillendirmeyi veya kelimeyi pek tercih etmem sanki böyle bir dikte tarzı çalışma içinde olmadığımızı net olarak söylemek isterim.”