Muş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından organize ’39. Turizm Haftası’ törenle kutlandı.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Vali Vedat Büyükersoy ve eşi Zahra Kadriye Büyükersoy, Belediye Başkaı Feyat Asya, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin, Kurum amirleri ve çok sayıda öğrenci, öğretmen ve davetli katıldı.
Programda, turizm, turizmin bölgesel ve ulusal ekonomiye katkısı ile Muş'un turizm potansiyeli konuları içeren slayt gösterisi sunuldu.
Açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin, turizm sektörünün, dinamik yapısıyla, ülkelerin gelişmesinde, kalkınmasında, itici bir güç olduğunu söyledi.
Muş’a gelen yerli ve yabancı turistlerin Özellikle Muş’un tarihi, kültürel ve doğa güzellikleri görme imkanı bulduklarını ifade eden Çetin, şunları söyledi: “Turizm bilincinin geliştirilmesi için ulusal fuar ve organizasyonlara katılım sağlanmakta ve il tanıtım günleri düzenlenmektedir. Türkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizce olmak üzere 4 dilde Muş Tanıtım Filmi yayınlanmıştır. Gezi rehberi, Muş Halk Kültürü kitapları batırılarak ilimizin tanıtımına katkı sunulmaktadır. Yerel anlamda etkinlik düzenleyerek ilimizin tanıtımına katkı sunan STK ve yerel yönetimlerimize maddi yardımlar yapılmakta ve yapılmaya devam edilecektir. İl özel İdaresinin Maddi yardımları sayesinde Kültür Envanterimiz basılmaktadır. Malazgirt Zafer Anıtı çevresi yeniden düzenlenmekte ve alana Panoramik Müze yapılmaktadır. Hazırlanan projeler koruma kurulunca onaylanmıştır. Haspet kalesi, Çengilli kilisesi, dere hamamı ve Muş Belediyemizin çalışmalarıyla yıldızlı han turizme kazandırılacaktır.”
Vakıflar Genel Müdürlüğünce tarihi camilerin onarıldığını kaydeden Çetin, “Huzurunuzda adı geçen kurumlara, Başta Sayın valimiz olmak üzere Belediye Başkanımıza, İl özel idarisi meclis başkanına ve Genel sekreterine ile diğer kurum çalışanlarına Şahsım ve Kurumum adına sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Hamurpet gölleri, toy kuşu, telli turnası, ulu camisi, Alaattin bey camisi, Meryem ana kilisesi, tarihi köprüsü, Haspet kalesi, Suphan dağı ve Şerafettin yaylaları ve Malazgirt ilçesi ile önemli turizm potansiyeli olan ilimizin turizm sayesinde gelişeceğine inanıyor, hafta münasebetiyle sektör çalışanlarına, yatırımcılarına sağlık afiyet ve bol kazançlar diliyorum” şeklinde konuştu.
Kutlama etkinlikleri, ev hanımlarının yaptığı yöresel yemek yarışmalarında dereceye girenlere ödüllerin verildiği programda halkoyunları gösterisi, dereceye giren öğrencilere ödüllerin verilmesi, müzik dinletisi, fotoğraf sergisi, yemek ikramı ile son buldu.