Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Başkanı Sergey Narışkin, Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin Rusya’ya yönelik uyguladığı yaptırımların tek kazananının ABD olduğunu söyledi.

Fransa’dan gelen senatörlerle Moskova’da bir araya gelen Narışkin, “Avrupa Birliği’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarına Paris’in dahil olması ilişkilerimizi farklı boyutta etkiledi. Rusya ve Fransa ekonomilerine ciddi zarar verdi. Bu durumdan tek kazançlı çıkan ABD. Avrupa Birliği yaptırımların ABD’nin inisiyatifi ile geliştiğini de doğruladı…” değerlendirmesinde bulundu.

General de Gaulle’ün düşüncelerinin tersine Washington’ın Avrupa kıtasında yeni parçalayan çizgiler oluşturduğunu ifade eden Narışkin, birleşik Avrupa’nın Lizbon’dan Ural’a hatta Vladivostok’a kadar herhangi bir şekilde parçalanmaması gerektiğini söyledi.

Uluslar arası durum ve Avrupa kıtasında yaşanan güven sorununa rağmen, Rusya ve Fransa arasında ilişkilerin geliştiğini ifade etti.
Duma Başkanı Ukrayna krizi ile ilgili temel sorunun çözümü için Rusya, Fransa ve Almanya’nın ortaya koyduğu çabanın anahtar rol oynadığına değindi.

Rusya yaptırımlar nedeni ile 2 milyar dolar değerinde Mistral tipi iki savaş helikopter gemisini teslim alamıyor. Rusya paranın iadesini ya da teslimatın söylenen tarihte yapılmasını talep ediyor.