Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in daveti üzerine 4 günlük resmi ziyaret için gittiği Pekin’de Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e üst düzey karşılama töreni yapıldı.

Nazarbayev Çin Devlet Başkanı konutuna gelişinde çiçekler ve bayraklarla karşılandı. Tören kıtasını selamlayan Nazarbayev ve Jinping baş başa görüştükten sonra heyetler arası görüşmeler yapıldı. Bölgesel ve uluslararası meselelerin ele alındığı görüşmelerde liderler ticaret, ekonomik, yatırım, kredi ve finansal, kültürel ve insani alanlarda ikili işbirliği konularını ele aldı.

İki ülke arasında 20 yıldan beri gelen istikrarlı büyümenin olduğunu kaydeden Nazarbayev, Çin devlet başkanına sıcak karşılamadan dolayı teşekkür etti ve bağımsızlığın 70. yılı ve 2022 yılı Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacak olmalarından dolayı tebrik etti.

ÇİN’DEN KAZAKİSTAN EKONOMİSİNE BÜYÜK DESTEK

Kazakistan’ın en büyük ticaret ortağı olan Çin, Kazakistan’da önemli projelerde rol alacak. Görüşmeler sonunda enerji, altyapı, ulaşım, kömür rezervlerinin işlenmesiyle beraber petrol ve gaz sektörünün geliştirilmesini öngören anlaşmaya taraflar imza attı. Kazakistan’ın Bayterek Holdingi ve Çin’in Citic Group şirketi arasında 6altyapı projelerinde kullanılmak üzere 600 milyon dolarlık kredi anlaşması imzalandı. Bunun yanında Çin’in CNPC’i şirketi Çimkent Petrol Rafinerisi’ni modernizesi ve Kazakistan’da kömür rezervlerini işletilmesi yönündeki anlaşma imzalandı.

YENİ STRATEJİK ORTAKLIK ANLAŞMASI İMZALANDI

Görüşmeler sonunda iki devlet başkanı ortaklık deklarasyonuna ve ilişkilere yeni ivme katacak Stratejik Ortaklık Anlaşması’na imza attı.

Kazakistan ve Çin arasında Expo-2017 Yeşil Enerji Geliştirme, mahkumların iadesi, iki ülke yatırım ajanları arasında kredi ve özel projeler için yatırım fonu kurulması, Kazakistan ve Çin hükümetleri arasında sanayileşme ve kalkınmayı sağlayacak yatırımları geliştirme alanında bir dizi anlaşma imzalandı.