Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif Eğitim-Sen) Burdur Şube Başkanı Orhan Çiğdem, öğretmene nöbet tutturmanın hukuksuz, mesleğe aykırı, angarya ve zorla çalıştırma olduğunu söyledi.

Son zamanların tartışmalı konusu öğretmenlere nöbet tutturma ile ilgili Aktif Eğitim-Sen Burdur Şube Başkanı Orhan Çiğdem ve sendika üyeleri Burdur Grand Özeren Otel’de bir basın açıklaması düzenledi. Sendika olarak Türkiye’de yapılan her türlü güzel çalışmaların yanında ve destekçisi olduklarını, yanlışların ise hep karşısında olduklarını dile getiren Başkan Çiğdem, “Son zamanlarda üzülerek ifade ediyoruz ki, çok büyük yanlışlar ve icraatlar yapılıyor. Bu yapılan yanlış ve hukuksuzlara bir de öğretmenlere zorla nöbet tutturma eklendi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın hukuksuz ve mesleki esaslara aykırı uygulamaları devam ediyor. Bu da eğitim alanında ciddi bir erozyona neden oluyor. Öğretmenlik mesleği son yıllarda hem maddi hem de manevi açıdan ciddi bir itibar kaybına uğradı. Öğretmenlerimizin itibar kaybını arttıran bu uygulamalara en son olarak bir de okullarda öğretmenlere zorla nöbet tutturulmasıdır. Bu hukuksuz uygulamaya acilen son verilmelidir.” diye konuştu.

'YAPILANLAR MİLLİ EĞİTİM YÖNETMELİĞİNE VE YASALARA AYKIRI'

Öğretmene zorla tutturulan nöbetin hem hukuk ilkelerine, hem de öğretmenlik mesleğinin gereklerine aykırı olduğunu kaydeden Başkan Çiğdem, öğretmene tutturulan bu nöbetlere karşılık bir ödeme de yapılmadığını ve yasalara aykırı olduğunu maddelerle dile getirdi. Yapılanların MEB Yönetmeliği ve yasalara aykırı anlatan Başkan Çiğdem, “Öğretmene nöbet tutturmak hukuksuzdur. Hukuk sistemimizde öğretmenlerin nöbet görevlerini düzenleyen ortak yasal bir düzenleme mevcut değildir. Bu mevzunun yasalara aykırı olduğunu 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 'Öğretmenlik' başlıklı 43. maddesi 'Öğretmenlik, devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir.' hükmünü içermektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere öğretmenin asli görevi eğitim ve öğretimdir. Öğretmenin görevleri arasında sayılmayan nöbet kavramı, kanunun hiçbir yerinde de geçmemektedir." ifadelerini kullandı.

AKTİF EĞİTİM-SEN NÖBET TUTMAMA EYLEMİNE KATILMAYACAK

Çiğdem, bazı sendikaların nöbet tutmama eylemine katılmamalarını iki nedenle açıkladı: "Birincisi, okul nöbeti tutmayan öğretmenler, nöbet görevini ifa eden iş arkadaşlarının iş yükünü artıracak, okulun asayiş yönünden işleyişini bozacak, böylece eğitim-öğretim olumsuz olarak etkilenecektir. Nöbet görevlerinin aksamasıyla okulda asayiş bozulacak, kavga, şiddet, okul malına zarar verme, hırsızlık gibi olaylar artacağından endişe ediyoruz.
İkincisi ise, sorumluluk ve vicdan sahibi aktif eğitimciler görev yaptıkları bir okulda kendi eyleminden dolayı öğrencilerin zarar görmesini istemiyoruz."

Açıklamasını bir çağrı ile bitiren Başkan Çiğdem, “Aktif Eğitim-Sen olarak hukuki temelden yoksun, öğretmenlik mesleğinin esaslarına aykırı, keyfi uygulanan ve karşılıksız emek sömürüsü anlamına gelen nöbet uygulamasına karşı çıkıyoruz. Bu uygulamayı bütün okullarımızda protesto ediyor, hükumeti ve MEB’i biran evvel bu konuda hukuki, hakkaniyetli, öğretmene yakışır bir düzenleme yapmaya çağırıyoruz.” diye konuştu.