Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Mardin İl Teşkilatı’nın 1. Olağan Kongresi yapıldı. Artuklu Öğretmenevi’nde başlayan il kongresine HÜDA PAR Genel Başkan yardımcıları Bahattin Temel, İsa Aydın, İl Başkanı Şehmus Akman, Artuklu İlçe Başkanı İsmail Çevik, bazı davetliler ve parti delegeleri katıldı.

Tek liste ile gidilen kongrede mevcut başkan Şehmus Akman, yeniden il başkalığına seçildi. Yahya Turan’ın okuduğu Kur’an-ı Kerim ile başlayan kongrede divan başkanlığı oluşturuldu. Divan başkanlığına Molla Mahmut Kılınç, yardımcılığına ise İsmail Çevik ile A. Aziz Tunç seçildi.

6-8 EKİM OLAYLARI

HÜDA PAR Mardin İl Başkanı Şehmus Akman’ın selamlama konuşmasının ardından kürsüye çıkan Genel Başkan Yardımcısı Bahattin Temel, 6-8 Ekim olaylarına değinerek, diktatör yapıların saldırı sonucunda birçok değerli kardeşlerini şehit verdiklerini söyledi. Temel, "Bizim partimiz kurulduğu andan itibaren saldırılara maruz kaldı. Tüm bölgede olduğu gibi Mardin merkez, Kızıltepe, Nusaybin ve Derik ilçe başkanlıklarımıza saldırılar oldu. Bu vesile ile parti başkanı ve yönetimini saldırılar karşısında gösterdikleri direnişten dolayı kutluyorum." dedi.

Birilerinin 'Benim öttüğüm çöplükte kimse ötemez, kimse bulunamaz' gibi bir tavrın içerisine girdiklerini dile getiren Temel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kendi çöplüklerinde istedikleri gibi ötebilirler, onların çöplükleri kendilerinin olsun. Ama bu bölge Müslüman bir halkı barındırıyor ve burası kimsenin çöplüğü değildir. Buradan bu halkın iyiliğini istemeyen yapılara sesleniyorum; eğer siz Kürt halkının dostuysanız, bu mazlum halkın sahipleriyseniz o zaman sahipleri gibi sahip çıkın. Aksi takdirde bu halkın ensesinden inin ve elinizi çekin. Bu halka zulmetmeyi bırakınız. Yüz yıldır Kemalizm’in zulmünü iliklerimize kadar yaşadık, bir yüz yıl da Apoizmin zulmü altında yaşamaya tahammülümüz yoktur. Bu halk artık bunu kabul etmeyecektir, çünkü Müslüman halkımız uyanmış ve zulümlere pirim vermiyor. Kimse bunu dayatmaya kalkışmasın."

İÇ GÜVENLİK PAKETİ

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen iç güvenlik paketine değinen Temel, "Güvenlik paketleriyle halkı bir çetenin elinden kurtarıp başka bir çetenin eline atmamalıdır. Bunun ile ilgili tartışmalar yapılmalı, İslami ve insani haklar elbette sunulmalı, ancak hiç kimse kendi partizan amaçları için bir gayret içinde olmamalıdır. Dünya ekranlarının önünde ülkeyi idare eden siyasiler boğaz boğaza kavga etmeye başladılar. Birileri sokaktaki çatışma ve şiddeti meclise taşıyor. Öbür taraftan birileri daha önce dayattığı bazı yasa ve kanunları ne pahasına olursa olsun çıkaracağız diyorlar. Siyaset bu değil, bu şekilde siyaset olamaz." diye konuştu.

'DİN ADINA YAPILAN ZULÜM VE ŞİDDETE KARŞIYIZ'

Komşu ülkelerde yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Temel, "Etrafımız barut ve kan kokuyor. Yıllarca Saddam’ın zulmü altında inim inim inleyen mazlum Kürt halkı, kısmi olarak bir rahatlama içine girdi ve kısmi olarak bir statü elde etti. Ama maalesef İslam adına, din adına bir şiddet sarmalının içine girenler bu mazlum halka peş peşe saldırılar düzenledi. Geçenlerde hem Kerkük’te hem de Hewlêr’de benzer vahşetler yaşandı. Biz bunları asla kabul etmiyoruz. Nasıl ki ateist, dinsiz ve Stalinist bir yapının şiddetini tasvip etmiyor ve buna karşı en üst perdeden sesimizi yükseltiyorsak din adına işlenen zulümlere de karşı çıkıyoruz. Hiçbir suretle bu zulmü kabul etmiyoruz." ifadelerini kullandı.

'BİRİLERİN DİKDATÖRYAL EGOLARI İÇİN SİYASET SAHNESİNDEN GERİ ÇEKİLMEYECEĞİZ'

7 Haziran’da yapılacak milletvekili seçimlerinde parti olarak veya bağımsız olarak gireceklerini açıklayan Temel, "Hür davanın erleri olarak, içinde bulunduğumuz ortamda siyaset yapmanın ne kadar zor olduğunu biliyorum. Birilerinin dikdatöryal egoları için siyaset sahnesinden geri çekilmeyeceğiz. Allah’ın izniyle genel seçimlere gireceğiz. Ya bağımsız adaylarımızla ya da partimiz adına biz bu seçimlerde siyaset sahnesinde görüneceğiz. Ve halkımızın selameti için göğsümüzü yine sıkıntılara açacağız. Ama asla çekinmeyeceğiz, asla başka bir endişenin içinde olmayacağız. Çünkü bizim hedefimiz; Allah’ın rızasıdır." şeklinde konuştu.

'ÇÖZÜM SÜRECİ'

Son olarak çözüm sürecine değinen Temel, "Şiddeti kendine felsefe edinen bir örgütün örgütsel hesapları sebebiyle devlet ile yaptığı müzakeresini örgüt açısından doğru buluyoruz. Fakat Kürt halkına sadece bir kesimin muhatap olarak kabul etmesini de asla istemiyoruz ve buna müsaade etmeyeceğiz. Çünkü halkın iç barışı esastır. Eğer bu bölgede bir ateş sarmalı varsa bu ateş her evin bacasını sarmıştır. Dolayısıyla bu halkın iç barışı söz konusu olmalıdır. Aileler parçalanmış, bunların bütünleşmesi lazımdır. Onun ardından çözüm süreci denilen süreç işlenebilir." sözlerini kaydetti.

AKMAN: SALDIRILARA ALDIRMADAN YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ

HÜDA PAR Mardin İl Başkanı Şehmus Akman ise 6-7 Ekim olaylarında, Cizre’de ve en son Mersin’de yaşanan insanlık dışı vahşi katliamların insanlığın geldiği nokta açısından ibret verici olduğunu ifade etti. Akman, "Bu salondan özellikle devlet içindeki karanlık güçlere, saldırgan PKK/ HDP örgüt ve yapılara sesleniyorum. Mütedeyyin ve kendileri gibi düşünmeyen insanlara, kumpaslar kurmaktan ve saldırmaktan vazgeçiniz. İyi bilinmelidir ki, davamız kutsal bir davadır. Bu kutsal ilahi davayı omuzlayan hür neferler olarak bizler kumpaslara, saldırılara ve hiçbir kınayıcının kınamasına aldırmadan yolumuzda yürüyecek, mücadele edip, çalışmalarımıza devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından partinin faaliyet raporu ve mali bütçe okunup onaya sunularak ibraz edildi.